Budak-budak bertuah

Wednesday, November 25, 2009

Things that change when you have a baby...

What changes when you have a baby? A better question may be: What doesn't change? Here, writer and mom Rebecca Woolf lists her most notable post-baby observations. Then scroll down to read our favorite comments from readers about how their babies changed their lives.
1. You finally stop to smell the roses, because your baby is in your arms.
2. Where you once believed you were fearless, you now find yourself afraid.
3. The sacrifices you thought you made to have a child no longer seem like sacrifices.
4. You respect your body ... finally.
5. You respect your parents and love them in a new way.
6. You find that your baby's pain feels much worse than your own.
7. You believe once again in the things you believed in as a child.
8. You lose touch with the people in your life whom you should have banished years ago.
9. Your heart breaks much more easily.
10. You think of someone else 234,836,178,976 times a day.
11. Every day is a surprise.
12. Bodily functions are no longer repulsive. In fact, they please you. (Hooray for poop!)
13. You look at your baby in the mirror instead of yourself.
14. You become a morning person.
15. Your love becomes limitless, a superhuman power.

Source :
babycenter

Nota kuku kaki : Cherish the love.. cherish the life.!!!

Tuesday, November 24, 2009

Kisah Budak Allergik

Budak ini telah di sahkan mendapat allergik tau.. Cissssss.................................... Encik daddy, boleh x wariskan budak ni umah banglo, keta ferrari @ emas 14 jongkong??? Huh.. tension mummy nyer... tension.... ingatkan budak ni x dapat gen daddynyer sgt. Rupa2 dapat jugak.. Sabar.. sabar.. harap2 mummy leh pantau bermula dari sekarang ni

Maka, mummy pon kena pantang x leh mkn benda2 yg gatal. Takut allergik sbb minum susu mummy. HUHUHU..



Ini Abangnyer, sebenarnye berpura2 tido sbb dia tau mummy nak amik gambo.. hehehe...... Pandai ya.. takut kantoi muka mamai bangun tido.. Ni pon dapat dr daddy. Pelakon terbaik dari Ladang!!
Hua hua hua..

Friday, November 20, 2009

Sibuk juga.......

Dah lama x update blog. Saya sibuk gila. Dalam masa yg sama saya gembira sangat. Ok, first ctier pasal kesibukan saya, minggu ni agak sibuk sbb mgu dpn akan mula hands-on segala perkara berkaitan HRMIS kepada empunya pemilik (CO). Jadi byk benda nak kena update sebelum tu... Serius sibuk!

Saya happy coz kereta dah siap di baiki tp walau camane pon nampaknya saya sekeluarga akan betul2 pindah bln 12 nih.. Barang kat umah lom siap di set-up kan lagi ni.. arggghhhhhhhhhhh...
tensi.. tensi...

Apa2 pon saya berharap keje2 saya cepat siap jadi boleh la saya goyang kaki sepanjang hari.. huhuhuhu......!!!!!!!!!!

Monday, November 9, 2009

Bosan..

Saya rasa, sblm ni saya belum lagi menceritakan detik2 melahirkan anak sulung saya, Tuah Amir Harith. Permata hati saya yg pertama nih..

It's really a great experience for me. Eventhough menempuhi saat2 bersalin yg amat sukar saya rasa.. Saya rasa semua ibu2 yg terlalu excited mcm saya tentu rasa mcm tu. TERUJA!!

Saya memang sangat inginkan anak lelaki. Sampaikan saya termimpi2 dalam tido.. Dua kali saya mimpi pasal jantina anak saya masa mengandungkan Tuan Amir Harith ni. First, saya mimpi dpt anak lelaki.. then 2nd time saya mimpi dpt ank pempuan. Masa tu saya jadi down giler.. Betul2 terbawak2 perasaan tu di alam nyata.

5 Sept 2007

Sakit contraction start pukul 5 pagi.. tp sakit datang & pergi.. Serius saya x tahu itu rupa2 sakit nak bersalin. saya memikirkan begitu sebab due date utk nye ada 10 hari lagi..Tambahan pulak kita sering dimomok kn dgn cerita nak bersalin harus la keluar air ketuban dulu. Itulah sebabnya saya x der nak bergegas ke hospital.Pukul 8 nanti ada check-up kat hospital. Saya fikir kalau ada2 apa pun, masih sempat ke hospital kot. hahaha..

Di keheningan pagi itu saya terjaga! dan membuka lampu.. memandang muka En. suami yg lena di ulit mimpi.. Indahnya tidur. Tidak seperti saya yg hampir setiap mlm tidak dpt lena dek kerana membawa permata hati kami ini. Dan alangkah bagusnya kalau sakit ni di pindahkan ke En. suami.. Dia boleh tahan ke??

Check-up kat hospital menunjukkan saya ada high BP. Terus je kena tahan wad. Tambah la perasaan takut saya. Maklum la kali pertama. Mau x mau kena redah jugak kan.. Contraction petang tu still on & off. Tp, sakitnya Allah saja yg tahu. Siap buat scan ptg tu. Air ketuban kurang & jantina bayi di jangka pempuan. Doktor kata esok saya kena induce. OMG.. kena redah jugak esok. Malam tu saya langsung x dapat tidur.. sakit nya asyik dtg je..

6 Sept 2007

Saya cuma sempat mkn roti pagi tu. Selera automatik tertutup. Lebih kurang kul 9am saya di bawa ke bilik bersalin. Sejuk kaki den. Doktor terus check BP n letak mcm2 alat elektronik kat perut ni.. Nak kesan contraction la katakan..BP still high. Yelah sakit kan? harus la BP ku mencanak naik x mo turun2. Lebih kurang kul 11 doktor pecah kan ketuban saya, pastu suruh saya dok diam2. Suntikan Epidural tidak dibenarkan ambil kerana diriku yg high BP akan menyebabkan komplikasi. Huh.. sungguh sakit.. rasa nak terjun bangunan jer.. mana bleh dok diam2.. dan saya di berikan ubat utk turunkan BP tu setiap dua jam. Still x turun2 jugak.

Lebih kurang kol 4 saya rasa sakit yg teramat2 sakit. Sampai saya terpaksa marahkan doktor tu kata saya dah x tertahan sgt nih. Yer la.. sengal yg amat doktor tu. Org tgh sakit dia bleh suh sabar2 lagi segala. Doktor tu check n pintu rahim dah terbukak 8 cm. kira dah boleh jalan2 cari makan la ni.. ekekek.. Saya ambil masa satu jam utk meneran. Terus terang masa tu saya betul2 dah x der tenaga. Saya mintak air pd nurse.. Serius saya dah flat. Sejam berlalu.. Saya rasa hr tu saya buat free show kt wad bersalin PPUM tu. semua doktor dtg bg semangat. Serius sakit + keadaan saya yg kehabisan tenaga tu membuat saya rasa harus la kejap lagi saya di bedah pulak. Doktor kata, jangan.. baby u kecil je.. Pastu siap2 dia keluarkan vacuum.

Peh.. bila terpandangkan vacuum itu.. saya x tahu dari mana datang kekuatan diri tu.. Saya x mau di vacuum!! gila bapak besar itu vacuum.. Maka, tepat jam 5.23pm.. lahir lah Tuah Amir Hartih.. permata hati saya yg pertama..




Tuesday, November 3, 2009

Update...

Hai... Saya sekarang ni dah tumbuh 2 gigi atas, maknanyer... makin bertambah lah aktiviti gigit mengigit saya... termasuk la mengigit mummy nyer boop ekekek.. best kan saya? saya memang sangat suka makan, mengigit dan rasa aper2 je yg ada depan mata.

Gambar di bawah nie mummy saya buat kat Make me babies , agak sengal kan mummy saya nih.. dah ada 2 anak pon nak main make me babies lagik... Serius buhsan dowh mummy saya nih.. Apa? mummy mau bagi adik kah??

Oppss... Kami blom pindah lagi.. kereta kami rosak. Tambahan pulak mummy & daddy blom dpt gaji lagi.. cobaan betol... Minggu ni Insya-Allah, projek perpindahan akan berlaku.
Nanti mummy saya kasi upload gambar umah baru kami...