Budak-budak bertuah

Thursday, February 25, 2010

Gajah is Elephant


Buat entry pasal klinik tetiba saya teringat kejadian yg berlaku 20 tahun lampau~
ketika itu adik saya berumur lebih kurang 4 tahun~ saya lebih kurang 7 tahun camtu~

Suatu petang yg indah mummy ku membawa kami ke klinik kesihatan. Ada bersama kakak saya (1 tahun tua dr saya). Tujuan ke situ cam biasa lah.. check-up la..Pas habis timbang aper bagai.. tiba la saat nya cik Misi akan bertanya perkembangan anak2. Dah bleh buat aper~pandai aper~ dan bla.. bla.. la.

Maka, cik Misi menunjukkan kad2 bergambar kepada Adik saya (Ateh)
** Cik Misi menunjukkan gambar gajah kepada beliau**

Cik Misi : Ni apa?
Ateh : (confident gila..) Elephant!
Cik Misi : wah pandainya .. sebut bahasa Inggeris (Mummy saya kembang kempis hidung menahan bangga~kecik2 lagi dah speaking u! mana x bangga!)
Cik Misi : Melayu nya apa?
Ateh : (agak blur2.. tp still confident) BELACAN!

aha ha ha ha
(BRO~ ko kecik2 lagi dah tunjuk bakat kesengalan ko~Dah besar ni apa tah lagi~ :p)

Curang

Saya dah curang ngan en Nuffy...
Dia asyik tido jer..
Sampaikan saya nak wat blogwalking pun x der semangat
40x jugak tukar template blog.. nak bagi keluasan rumah pada en. Nuffy..
Tp.. masih jugak x bgn2
Oh.. En. Advertlet~~ Kekasih baru ku!
Harapan saya agar kita berdua menikmati kehidupan yg indah ini bersama2~~
paling penting~ sila lah wang kamu datang kepadaku tanpa ragu2~

ahahahaha~~

Wednesday, February 24, 2010

ADIK yang LUARBIASA

Ahahaha..
Sebenarnya hari Isnin yang lepas saya nak wat tajuk enty saya camni "ABANG yang HEBAT & ADIK yang LUARBIASA" tp memandangkan waktu taip entry tu kepala pening berpusing2.. x dapat la nak sambung citer pasal Adik

Oh.. Adik
Last Saturday we went to Klinik Nora to take her 1 yr immunisation. Everything goes well..
Tapi.. bila part kena cucuk tu la saya rasa kesian amat kat dia.. mesti saket! rasa nak tumpang nangis sekali kat situ. Boleh.. ok lah check it out info pasal imunisasi kat Malaysia..

Malaysia immunization chart ~

Malaysia - Mandatory

Age

Vaccine

Immunisation Against

Birth

BCG
Hep B

Bacille Calmette-Guérin vaccine
Hepatitis B vaccine

2 months

Hep B
DTP / Hib / Polio

Hepatitis B vaccine
Diphtheria and tetanus toxoid, pertussis vaccine Haemophilus influenzae vaccine Oral Polio vaccine

3 months

Hep B
DTP / Hib / Polio

Hepatitis B vaccine
Diphtheria and tetanus toxoid, pertussis vaccine Haemophilus influenzae vaccine Oral Polio vaccine

5 months

Hep B
DTP / Hib / Polio

Hepatitis B vaccine
Diphtheria and tetanus toxoid, pertussis vaccine Haemophilus influenzae vaccine Oral Polio vaccine

1 year

MMR

Measles, Mumps and Rubella vaccine

18 months

DTP / Hib / Polio

Diphtheria and tetanus toxoid, pertussis vaccine Haemophilus influenzae vaccine Oral Polio vaccine


Malaysia - Recommended

Age

Immunisation Against

2 months

Rotavirus
Pneumococcal C

3 months

Rotavirus
Pneumococcal C

5 months

Pneumococcal C

6 months

Influenza (annually)

1 year

Chicken Pox
Pneumococcal C

2 years

Pneumococcal P
Hepatitis A

2.5 years

Hepatitis A



and of course... reaction from immunization mesti la ada.. Check it out lagi..

Local Reactions

Management

Hepatitis B – Tender at the site of injection, mild fever, nausea, muscle or joint pain.

Paracetamol (if required), cool, wet cloth applied to injection site, increase fluids.

DTPa – Mild fever: redness, soreness and swelling at the site of the injection.

Paracetamol (if required), cool, wet cloth applied to injection site, increase fluids.

Hib – Swelling, redness and pain at the site of injection, mild fever.

Paracetamol (if required), cool, wet cloth applied to injection site, increase fluids.

Polio (OPV) – Headache, muscle pains, mild diarrhoea.

Paracetamol (if required), increase fluids.

MMR – Reaction occurs 7-12 days after immunisation. Generally unwell, low grade fever, mild rash, swollen glands.

Paracetamol (if required), cool, wet cloth applied to injection site, increase fluids.

Meningococcal C – Pain, redness and swelling at injection site, fever, irritability, lack of appetite and headaches.

Paracetamol (if required), cool, wet cloth applied to injection site, increase fluids.

Varicella – Localised pain redness or swelling, fever, mild rash 10-21 days after vaccine.

Cool, wet cloth applied to injection site.

Paracetamol (if required) if a delayed reaction occurs. Increase fluids.

IPV – Fever, crying, loss of appetite; pain, redness and swelling at injection site.

Paracetamol (if required), cool, wet cloth applied to injection site, increase fluids.

Pneumococcal – Localised pain redness or swelling, low grade fever, sleepy or irritable.

Paracetamol (if required), cool, wet cloth applied to injection site, increase fluids.

sumber bukan dari BERNAMA tapi dari : http://www.huggies.com.my/BeingAParent/Immunisation/Chart.aspx huhuhu :p

Adik yg mendapat suntikan MMR hari tu masih lagi ok. Kena pantau dalam seminggu dua. I notice she had some rashes.. but just slight rashes jer. X demam. Kalau Abang dulu setiap kali cucuk mesti demam.

But I never bring both of them to take Rotavirus @ Pneumococcal C immunization.. Some people say it's important also. Tambah2 lagi banyak virus baru muncul cam H1N1.. Kena ambik langkah berjaga2 dah nie..

6 bulan lagi another sessi injek menginjek.. pastu time skolah pulak. Apa2 pun saya sebagai mummy memang kesian sungguh kat anak2 bila mereka sakit. Hati saya x tenang sungguh!! kalau di office confirm dok terfikir2kan mereka... terfikir gak saya, mengapa ada ibu sanggup membunuh anak mereka? Yang paling dahsyat sanggup bakar bayi! Tergamak sungguh!! binatang pun sayang kan anak.. ~

Tuesday, February 23, 2010

ABANG HEBAT

Keyword untuk hari ini..
terima kasih!!

nota kaki : Lu pikirla sendirik.... Nabil!

Monday, February 22, 2010

ABANG yg HEBAT

Salam uolls.... hari ni monday blues je. Cuaca pulak berjerebu. Mcm panas.. tp mendung jerk.
He.. hari ni nak cerita pasal Abang..
Abang Amir dalam proses menambahkan vocabulary nya.. Kalau malam2 sebelum tidur macam2 ceritanya.. Termasuk lah melukis2. Mula2 dulu asyik la suruh mummy & daddy lukis aeroplane @ lori.. dan.. dia jugak suka main tekap2 tangan & lukis bentuk tangan..
Ni request dari abang.. mintak lukiskan gambar Atok, Uwan, Mak Long, Ayu & bla2 lagi..
x der la cantik sangat, sebab mummy pegang tangan dia. Guide dia ikut melukis ngan mummy.. Hehehe.. sblm tu ada lukis gambar kami 4 beranak. Tp, kertas tu kecik sangat jadi mummy pindah kertas lain. Lepas tu, apa lagi.. kalo buleh satu kampung nak di lukisnya..

kerja tangan mummy & Abang...
Aktiviti biasa Abang di malam hari adalah tengok TV @ repair segala macam kenderaan dlm kotak mainan dia. Kalau ada iklan TV mulalah dia dok membilang barang tu sapa punya. Contohnya kalau iklan Rexona atau shampoo dia akan kata "mummy punya". Kalau iklan coklat atau susu ke.. dia pun kata "Abang@Amir punya". Sebagai seorang mummy yang baik.. saya harus la respons dengan segera.. Selalunya saya akan jawab "wow.. yer lah Abang" atau "pandainya Abang". X kisah apa iklan janji bagi perhatian tentang apa yang dia cakap & puji setiap kali dia melakukan perkara yg baik & betul.

Friday, February 19, 2010

Andai semua mimpi mainan tidur.. Alangkah indahnya!!

Andai semua mimpi mainan tidur.. Alangkah indahnya!
Tapi...
Saya baru je lepas baca blog UMMI Ukasyah

Ya.. ALLAH..
Sesungguhnya air mata saya mengalir di petang Jumaat ni!!

February 2010

Salam Jumaat!!
Hari ni dah boleh uplod gambar.. so, apa lagi!!! layan gambar lagi la.......... he3

6th Feb 2010.. Celebrate birthday Adik kt umah M.Teh.. Adik dah tertido dulu sebelum sempat potong kek.. maka, yg potong kek adalah Abg & Kak Ayu nyer.. (cousin)

kek bday Adik

uuu.. yummy nyer !!!


13 Feb 2010.. Pegi umah makcik Pengantin@ Shah Alam (my officemate). "Abg & Adik nak tumpang glemer ye.. pakcik pengantin!!"

Pastu main motor Kat SACC
(kira ni dah boleh di jadikan acara wajib kalo ke SACC)

Abg merempit di SACC

Celebrate lagi bday Adik kt Secret Recipe @ SACC
(dah jadi kipas susah mati SC ke ni??)

15 Feb 2010.. Pergi Zoo Melaka sempena cuti CNY.. Abg ni terlebih excited naik kuudaa..
Dia x bagi mummy pegang tpt pemegang tu.. Gila kau.. mummy takott jatuh la.. walaupun kuda tu slow n steady je yg penting Abg tuu.. takut Abg yg jatuh nanti.

Kami ngan en. Zirafah
Tp Adik nampak kaki je..
Oopps.. Mana lak gambar datuk Harimau ni???? tertinggal la pulak.. Layan dlm Facebook la ye...!!

Thursday, February 18, 2010

Rindunya!

Dengan bangganya saya meninggalkan kamera di rumah, maka.. aktiviti2 sempena cuti Tahun Baru Cina, tak dapat nak di uplod.. huh... esok la ye..
Hari ni dok godek2 gambar lama.. Jumpa yg nie.. Jadi.. saya pun terasa rindu kat mereka ni..
Kejadian berkelah di PD berlaku lebih kurang 6 tahun lepas.. err.. yer kot! Dah lupa.. kat gambar tu x der tarikh.. Yg pasti, kalau tengok gambar nie.. teringat yg kami ada buat satu wish list.. letak dalam botol & tanam kat satu pokok besar. Bila nak korek balik??????? entah ler.. jgn2 pokok2 tanah2 kt PD tu dah diteroka dek pembangunan yg mampan.. hehehehe


Dari kiri atas , Zulied : dah dua anak.. girl & boy yg comel2, Fara : single but not available
duduk dari kiri , Niza : baru kawen.. dah ada berita baik ke x dia nie..?? , Saya, & Nidza. : with 2 cute boy.

Masa ni tengah study kat UiTM. Actually ada sorang lagi .. tp x tau pi mana tah.. bercanda di tepian pantai sampai x ingat kt member.. hikhikhik...
Kenangan bersama mereka amat le manis.. yg pahit tu ada, tp buang jauh2... Sekian...

Friday, February 12, 2010

Abang Amir : First year

Layan gambar lagi..

currently saya sedang sibuk sangat ni..


Abg Amir

newborn sehingga 1 tahun..

Chubby & Cute

Abang Amir memang sangat kusssemangat badannya

Mummy pun x larat nak dukung dia.
Tp.. skang ni dah slim..
Jaga badan..
Mummy jer yg belum jaga badan lagi... hik hik hik

Wednesday, February 10, 2010

Versi : Layan gambar la pulak

Hari ini saya x der mood.. nak jalan kaki pg blog2 org pun x der semangat..
Layan jer lah gambar adik ni..
x der la bosan sgt..

6 hours after deliver..
sweet n chubby
kerjanya tidooooooooooooo jer..
sampaikan saya boring gak time tu.
Abg nya makin lasak pulak.

Hari ke-5
Abg pandang lain mcm jer..
Masa ni dia cuba menerima kehadiran adik
mungkin juga hati nya bertanya
"where on earth this thing coming from"
hahahaha

About 3 weeks masa ni..
Abg says "shhh... baby sleep"
Sleep apa nyer??
Jagalah tu..
Masa ni dah makin cranky2
makin pandai..

about 2 weeks
tido jer..
Adoyai..
En. Daddy siap tanya lagi.. "Tsara ni normal ke?"
"Diam jer.."
"Tido jer.."
"nangis pun x der sgt"
Mummy : "See the leg la.. tgk la sapa mummy dia.. Mummy dia baik tau.. tu la pasal dia baik. hehehe"
:p

Yg ni dah sebulan.
Gebu
Seksi
Chubby
Sweet

3 bulan..
mummy dah start keje..
sedih...
Asyik teringat dia..
Budak chubby nie..

Photostat dr En. Daddy

5 bln dah nie..
tembam..
adorable

7 bln..
raya pertama dgn gigi saya!!
leh mkn ketupat nie..
huhuhu!!

8 bln
Style tido sama je..
hehe

10 bln
Alhamdulillah
selamat cukur rambut dia
di iring selawat & doa
mummy..
Semoga sejahtera hidup Adik selalu

Latest..
Dah makin ligat & lasak
manja pulak tu
bila kena marah..
mencebik la dia.. nangis..
kalau Abg nangis pun dia pun nak nangis jugak.
so, mummy kena la pujuk kedua2nya..
Giving them myBig Hug.

Mummy love both of you
Daddy... mmmmm syg jugak *wink~*

Monday, February 8, 2010

DON'T WASTE UR TIME

Kawan2 itu statement hari ni yg buat saya rasa memangggggggg saya x mau membazir masa saya lagi.
x boleh kah kamu tolong si dia atas sebab kemanusiaan?
tp, sebab si dia....... itu pekerja kontrak, menumpang, mengharap belas ihsan.. kamu pun x mahu membazir masa kamu... SO DAMN STUPID. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Belum lg isu2 di Kementerian yg glamour ni.. yg buat kami ni setaraf ngan pekerja kontrak Bangladesh@Indon.. dush2..

Kalauuu boleh saya nak pg sharingggggg dah nie.....
kalau boleh saya x mahu dah menghadap benda yg bosan ni...............
kalau boleh saya x mahu dah bermanis muka.. hipokrasi.. so gentle.. lemah lembut.. tp, belum tentu hasil nya..

Kata org DUIT bukan lah segala2nya...
Tapi SEGALA2NYA perlukan DUIT..

DON'T WASTE UR TIME....

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
****************************************************************************************
kalau abg Amir ni pasti dia cakap mcm nie

MUMMY MUMMY... RELAX RELAX

huhuhu... sejuk hati saya kejap.. tp still saya nak sambung lg.. RELAX2 kat shopping complex arr.. terapi dgn shopping ya...
*siput sedut! gaji pun belum dpt lagi, nak shopping apa kebendanya???*
** dush.. dush..**
so, statement ini

Kata org DUIT bukan lah segala2nya...
Tapi SEGALA2NYA perlukan DUIT..

sgt sesuai ngan entry hari ni
sekian...

Friday, February 5, 2010

Sengaludin bin Sangapudin

Asyik citer pasal anak2 je.. pasal mummy & Daddy pulak lah yer

Kejadian berlaku : 6 tahun yg lalu
Tempat kejadian : Gloria Jeans Coffee KLCC

Hari tu berlangsung majlis small re-union ex-class mate En. Daddy. Saya ikut jer.. Masa tu kami agak berat hati la nak pergi memandangkan tempat nya kt KLCC dan wang di kocek pun tahap nyawa2 ikan keli.. Sampai2 sana diorang pon dah selamat minum2.. (ingatkan ada sapa2 nak belanja..rupanya x dak!!)
Ngan bangga nya diorg suruh order Air.
Ngan bangga nya jugak lah kami cari air paling murah! heh!!

*Kami : Order air Aprikot Tea..
Cashier : Bla-Bla harga bla2.. Ok.. Sirap nya dkt sana ya! *sambil tunjuk satu bekas aluminium kt tepi kaunter tu.*
Kami : *Agak blur2 kerana rasa mcm nak cakap mcm ni "cik.. kami order air teh naper nak bagi air sirap lak neh...??'
**saya teringat.. bese org putih kan sebut AIR GULA tu adalah SYRUP. Pantas gak saya pegi menambah sirap dlm Air Teh Aprikot tu**
En. Daddy : La... Air Sirap tu Air Gula ke??

heh... SENGAL!!!!!!

** STARBUCK, GLORIA JEANS, DOME ke apa ka bagai lagi.... bukan tempat lepak kami.. makan kat kedai mamak lagi bagus.. kenyang pun kenyang.. Berbaloi2...**

Thursday, February 4, 2010

Hari ini perasaan saya berdebar2..!!

Huh.... berdebar sungguh..
Semuanya kerana budak ni..



6th Feb 2010
Umurnya akan genap 1 tahun
Oh Adik!
Semakin kamu membesar..
Semakin mummy risau..
Semakin banyak doa mummy..

Adik sayang..
Mummy doakan Adik jadi anak yg solehah.
Anak yg beriman
Anak yg baik.
Anak yg pandai.
Semoga Adik dapat rezeki yg besar punya!!

Adik Sayang..
Mummy sayang Adik sangat!
Mummy doakan adik di anugerahkan kesihatan yg baik. dan Semoga Allah melindungi Adik dari segala bahaya.

Mummy sentiasa sayang Adik & Abang..