Budak-budak bertuah

Wednesday, August 31, 2011

Raya 2011

4 & 1/2 orang...

Ala kadar je tahun ni.. sambut pun berempat jek.. syahdu je..



Friday, August 26, 2011

Salam Aidilfitri & Maaf Zahir & Batin.....

Salam Aidil Fitri & Maaf Zahir & Batin kepada semua pembaca blog ini..

Yang nak balik kampung.. Berhati2 di jalan raya.. Semoga selamat sampai ke destinasi.

Saya beraya di Klang je.. Insya-Allah keluarga saya akan datang pada hari raya nanti.. He3 diorang beraya kat bandar lah nampaknye tahun ni..

Harap2 baby lahir 31 Ogos ni... Merdeka Raya!!! huhuhuhu!!

* Dah kerap sakit2 2-3 hari nih.. **

Saturday, August 20, 2011

Rezeki......


1) Rezeki Ramadan... Berkat bulan yg mulia ini..
2) Rezeki anak-anak...
3) Rezeki baby...... Agak nye kena letak nama Rezeki Langit Ramadhan.. Hu3
4) Rezeki mummy & abah saya ... mereka tak putus2 berdoa untuk saya..

Apa2 pun masih di bawah status calon simpanan.. Peluang masih 50-50.. Doakan saya ye...

Jawatan ape? Biarlah rahsia dulu yer... Apa2 pun ianya totally different dari apa yang saya buat selama 10 tahun ni..

Huh... berdebar pulak... Takut pun ada... Semoga berjalan lancar semuanya.. Amin.

Thursday, August 18, 2011

Balik kampung

Tup2 lebih kurang 10 hari nak raya....

orang lain mungkin sedang berperang laki bini nak beraya di mana..

kampung laki nya ke..

kampung bini nye......


Saya? nampaknye raya kat klang je lah tahun ni. Tak balik bentong @ endau... Ngeri oii... takut terbersalin dalam keta sapa nak tanggung..?

Apa2 pun tengah dalam usaha memujuk my parents raya kat sini. Ye lah.. kt kampung pun bukan ada sapa... kakak saya pun mungkin beraya kat sini jugak..

Smlm pergi check up.. suma ok..
Tp, puasa saye ..... hehehe..... ada lompang2... Bukan ape... skang dah makin termengah2 & terboyot2 mcm ni kadang2 pening2.. tp, try so much jugak lah berpuasa.

Lagi pun kena jaga 2 kanak2 riang ria ribena memang buat mummy nye tak larat ...

Raya oh raya........... nampaknye tahun depan kena qada' raya sakan2 ..kui3



Wednesday, August 10, 2011

Biskut Oat. Melting Moment

Bahan-bahan

185 g tepung gandum
1 camt rata serbuk penaik
90 g gula halus
125 g mentega
1 biji kuning telur di pukul
1/2 camt esen vanilla
2 camb oat
4 biji ceri dipotong kecil2


Cara membuat
1. Ayak tepung & serbuk penaik
2. Putar mentega & gula
3. Masukkan telur, esen vanila & pukul rata.
4. Masukkan tepung. bentukkan hingga menjadi doh lembut
5. Bentukkan adunan menjadi bebola kecil.
6. Sadurkan dengan oat & letakkan ceri.
5. Aturkan dalam dulang pembakar, Bakar selama 15-20 min. Pada suhu 200c.

::Cabaran:::

Dalam hidup ni kalau tiada cabaran pun tak seronok jugak ye.. Cabaran lah yg mematangkan kita, mengajar erti hidup yang sebenarnya.

Cabaran ........
Sebenarnya dah almost 4 bulan saya bergelar suri rumah tangga sepenuh masa. Meninggalkan sepenuhnya masa pejabat, kasut tumit tinggi, berkejar ke tempat kerja dgn meredah jem & hawa sejuk pagi.. kadangkala balik dengan hawa sejuk malam.

Dan sekarang...
boleh keluar suka hati tanpa fikir jem @ waktu tertentu. Hanya waktu tengahari mengambil Abang Amir pulang dari sekolah.. full stop..

Huh? begitu ke...

bagaimana ngan kerja2 rumah sambil melayan kerenah anak2 yang semakin ehem2.. akal panjang... & adoiii....... dah sampai tak tahu nak kata apa..

Gaduh perkara wajib yg setiap hari Abang & Kakak lakukan.. kadang2 sampai tak tahu nak buat apa..
Apa tah lagi kalau seorang tu dok menegakkan sharing is not caring... Pening!!
Beli kan permainan yg sama pun masih bergaduh lagi... Sakit jiwa!!
Kalau lain2 apa tah lagi! ....... harussssssssss mummy nye cepat bersalin nanti..!!

Walau apa pun .. so far Abang cepat beralah.. pujuk2 sikit baru ok.. cuma Kakak nya ni hah.. akal panjang sangat.. pening mummy... susah nak mengalah...kadang2 mummy jadi raksakse gorgom baru lah nak diam.

Itu baru dua.......masuk tiga... kui3... belum lagi citer pasal nak uruskan business sendiri nih.. serius, memang tak larat. Apa tah lagi bila dah makin sarat ni.

Dalam susah payah.. Alhamdulillah, ada perkara baik yang Allah beri untuk saya. Pertama sekali kesihatan yang baik utk keluarga saya. Terutamanya Abang & Kakak. Baru2 ni je Abang demam. Alhamdulillah.. suhu pun setakat 39C. Tonsilnya bengkak.. tapi masih boleh terlompat2 tengok citer ultraman.. Adoii.. mummy nya yang risau.

Kedua.. Abang makin berdisiplin.. sekarang sudah tak susah nak pujuk dia pergi sekolah. Kalau tak, memang berperang di pagi hari. Sekarang pun no more kencing kat tilam malam2. Mudah sikit kerja mummy yang makin sarat ni..

Rasanya mereka berdua makin senang di uruskan.. tak sesukar dulu...

Kalau dah bertiga macam mana pulak ya nanti..?

Tawakkal & banyak doa perkara yang baik2.. Sekarang pun dah selalu ingatkan Abang & Kakak yg mereka akan punya adik .. bermakna makin banyak benda harus di kongsi.. harus di bahagi sama rata. sama rasa.

**Mummy (mak saya) ampun kan kenakalan saya masa kecik2 dulu.. Haish... nakal betol! bila fikir balik patut la mummy pun selalu jadi raksaksa gorgom.. saya nakal sangat!**

Dua orang manusia yang perlu saya hadap setiap hari.
Walau apa pun mereka jujur, tak memberi janji2 manis menusuk kalbu, tidak bermuka2, apatah lagi berpolitik!

Wednesday, August 3, 2011

wordless wednesday....

Hoh... tak de makne nye wordless.... saya terpaksa membebel jugak!

hurm......... hari ni pergi check-up kat PPUM. Sampai2 jek... rupa2nya klinik ibu mengandung, wad bersalin, obstetrik & genikologi serta pediatric dah pindah ke bangunan baru.. adoii.. penat berpusing2 kat situ.. iyelah tempat baru.. hari ni pulak ngan bijak pandai nye saya tertinggal handphone kat umah.. maka.. tak de lah gambar ye..

Dah scan baby tadi.. Alhamdulillah....baby ok.. compare to 2 pregnancy sblm ni..dekat ujung2 ni selalu jek tak cukup air ketuban.. Tapi..kali ni cukup air ketuban nye walaupun puasa..

berat badan pon konsisten..... naik sekilo lagi.. td timbang baru 70.9kg... okeh2 tak mau berat sgt kang susah nak turun..

ape2 pun... harap suma nye ok... harap semuanya di permudahkan & selamat semuanya.. Amin

*kalo nak kuar time raye pun baguss jugak ye... buleh kumpul duit raye banyak3... muehehehe!*