Budak-budak bertuah

Tuesday, October 28, 2008

Tired!!!

Penat sangat ni.. mlm tadi Amir tido x lena.. x tau lah naper. mungkin juga kerana mlm tadi suhu agak panas menyebabkn dia begitu. Lately kat umah asyik black out menyebabkn dia agak fobia dgn kegelapan & kepanasan.. Smlm br balik dr kg,black out lagi. Tension btol mummy kalo x panas x per. ini dah le suhu badan mummy ni memang asyik panas jerr. tambah lagi ngan kepanasan smlm buat mummy rasa cam nak tembak org TNB ni.. 3x berjaga malam tadi.. asyik merengek jer nak susu... rasanya kena survey emergency light ASAP.

Baby dlm perut asyik menendang jer. Skang x der problem sgt cuma mummy kena jaga skit Hb % darah. Mungkin ianya perkara senang sbb just telan je pil zat besi ngan folic asid tu ttp memandangkan ada bnyk pantang larang sblm menelan pil itu menyebabkn mummy malas sgt le nak telan.. kdg2 balik keje dah letih langsung terlupakan pil2 itu & terus tido ZZZZ..

Pil zat besi tu supaya ia lebih efektif & mampu menjalankan fungsinya ianya tidak boleh di mkn slps minum susu @ teh.. selain itu jugak ianya x bleh di mkn bersama2 pil Kalsium.. Ianya cepat bertindak kalo kita ada mengambil vitamin C... seelok2nya mengambil air jus oren.. jus oren ni pulak tinggi Folic Asid.. maka, tingkatkan le pengambilan buah-buahan ye...

Hmmm masa mengandungkan Abg Amir mummy bnyk gak mkn buah.. sbb x berselera sgt nak mkn nasi.. itu lah sbb kulit Abg Amir putih dan gebu.. ngeh ngeh ngeh... Yg kedua ni kurang skit arr.. x der masa nak cari buah2an.. tp asyik makan nasik je.. harap2 x dpt cesarean for this time.. kalo normal pun harap2 dia x besar sgt le.. nanti kang ada pulak yg rasa mcm nak terjun bangunan nanti (itu kata2 Pn Zulida masa deliver her 1st baby). Huhuhuhu.. biler citer bab nak deliver baby for the 2nd ni.. mummy cam sedikit fobialistic pulaks.. Masa Abg Amir dulu hard core je.. releks n steady.. dah ter'set' dlm minda ni akan sakit & tanggung le kesakitan itew sendiri.. tp rupanyer sakit itew rasa cam nak terjun bangunan ropa2nya... Masa deliver Abg Amir x ambik Epidural.. jadi rasa cam nak tercabut pinggang mummy.. Itew jam arr.. mummy fikir x yah ader pinggang pon tak per.. lom lagi rasa contraction yg amat2 sakit itew.. Tapi, Allah Maha Kaya.. once Abg Amir keluar & mummy pandang muka Abg Amir.. semua sakit itu automatik hilang.. diganti ngan perasaan gembira x terkata.. tambah2 lg mummy memang mengharapkan baby boy yg akan kuar.. Supaya boleh jadi pemimipin kepada adik2nyer... Itew le sbb namanyer Tuah Amir Harith (Tuah Pemimpin yg berusaha)

3 comments:

Nidza@Umi said...

hem...samalah kiter...sakit bersalin mcm nak terjun bangunan...tp biler tgk baby kuar...terus x sakit...amazing moments...bkn suma org dpt that...

Ju@Lucky^Mummy said...

hmmm.. skang ni kuatkan hati & pikirkan how my mummy survive with 6 kids..

hisham said...

hmm.. ok lah.. 6 org..