Budak-budak bertuah

Tuesday, December 29, 2009

Bold is B E A U T I F U L

Sampai jugak hajat mummy.. nak cukur rambut adik.. Agak kelewatan sikit.. Tp, mummy rasa dia amat comel begitu.. woo rasa nak gigit2 jer.

Comel x?

Cuti Hari Krismas lepas kitorg makan Pizza Hut kat Kuchai

oo.. lapar nyerr..

oppss.. Abg nyer nak KFC.. pizza tak mo..

Main dulu la...

Esok nyer pulak pg jenjalan carik makan kt Pantai Dalam selepas menjengok laman web FabFood 1 Malaysia. Actually nak pg dr hari Khamis tp SIL ajak makan kat Bangsar.

" Nasi Lemak @ Warung Nasi Lemak Rindu
Location: Taman Bukit Angkasa Pantai Dalam Kuala Lumpur
"Because their are the famous outlet Nasi Lemak stall in Pantai Dalam Kuala Lumpur."



Pada saya, nasi lemak nya okey!! Not so bad.. Ayam goreng nyer pon sodap.. Tapi.. makanan kat FabFood tu x banyak variety sgt. Saya harap letak lah nasik ayam atau roti canai/ kari instead of Bak Kut Teh. Sangat WTF okeh.. I also rasa laksa tu bukan kegemaran ramai manusia kt Malaysia.

Apa2 pon kaki ku akan berjalan lagi...







Thursday, December 24, 2009

Mummy !! PAiN!!

Suatu malam..
Mummy : Abg tgk lah kaki mummy, pain.

(saya menunjukkan kaki saya yg luka akibat terkena kaca botol sos cili yg jatuh & pecah.. maka serpihan kaca itu hinggap di kaki saya. Sakit & berdarah)

Abg Amir: Mummy pain? (meniup kaki saya) Op wak op wak.. Pain?
Mummy : Pain.. uhukk
Abg Amir : Daddy.. daddy, mummy pain.
Daddy : Mummy pain? pg amik ubat.
Abg Amir : Mummy obat ek .. obat.. wait.

Daddy pg amik minyak gamat. mummy letak sikit kt cotton bud. bg pd Abg Amir supaya bolehla dia sapukan minyak tu. Abg Amir pun terus sapu..

Abg Amir : Mummy pain?
Mummy : Erk.. Tak (tp dlm hati punyalah takut dicucuknya kuat. mau saya menjerit satu kampung malaysia ni dengar kang)

Mummy : Dah baik.. Terima kasih Abg.
Abg sambung balik main Thomas dia!!

Tuesday, December 22, 2009

Tolong Kawan

Saya nak tolong kawan saya ni.. Memandangkan dia x der blog.. x salahkan tolong kawan??? Kalau berhasil, bleh la saya bagi testimoni & marilah kita ramai2 join...
*
*
*
*

Thursday, December 17, 2009

Maal Hijrah

Dua hari tanpa Abg Amir membuat saya terfikir. Siyes saya x boleh berpisah dgnnya. Kalau kedua2 nya berpisah ngan saya... mau jadi gila di buatnyer.. Apa kaitan ngan entry hr ni? Ya.. Esok Awal Muharam.. tahun baru & lebih kurang dua minggu Tahun Baru 2010.
Masuk Tahun baru 2010 bermakna ada setahun lagi saya bersama BERNAMA.. uhuks... Setahun utk fikirkan bermacam2 perkara. Sebenarnya saya sendiri BOSAN keje di bwh org. Saya nak jadi my own Boss. Cuti sesuka suki, masa kerja sesuka suki... paling penting masa utk 2 permata hati saya.. Mereka amat memerlukan saya. Asuhan saya.. didikan saya... Masa2 yg berharga bersama saya..
Maka, saya harap sokongan tuan2 puan2.. Saya akan memulakan business saya awal tahun 2010. Tolong2 la pomot kat kawan2 yg lain juga. Business apa? tunggu.......!!!!!!!!

Nota kuku kaki : SALAM MAAL HIJRAH. Semoga kita dpt mempertingkatkan amal ibadah di tahun yg baru.

Wednesday, December 16, 2009

Rindu kamu..........


Mummy rindu kamu lah Abg...

Oh.......

Oh.....

Sunyi nya tanpa kamu...

Kamu sudah pandai berkata2

Kamu selalu bercerita pasal kenderaan yg kamu ada..

yg kamu lihat..

Mulut kamu yg ramah itu

Muka kamu yg manis itu

Suara kamu yg lembut itu...

pulang la Abg...

Hari ini mummy balik awal..

Tidak seperti dua hari lepas...

Harap2 juga lepas ni tiada lagi kerja hingga malam hari..

Apakan daya mummy..

*
*
*
*
*

Pulanglah....

Monday, December 14, 2009

Identifying.

Abg Amir dah 2 thn 3 bulan.. Currently, he know to identify this

car mak as


car atok



aeroplane .. yg ni sejak umoq 8 bulan dah tau la..


lori (ori-ori)

bas
Kalau citer karton pulak...
Mamat fire ni dah lama dah Abg kenal

Ci !! atasinchi

Chan... Fukuchan
Aiyo... mummy pon x baper kenal karton2 ni suma.. mickey mouse dia tau..
Tp apa yg pasti mummy tgh perkenalkan Abg ngan keta nih..

Alphard Mummy..
huh... berangan betol.. Insya-Allah syg, Nnt mummy beli yg itu....oh.. Alphard ku!

Friday, December 4, 2009

Pigskin

Korang pernah x tgk pigskin? kalo x penah sila klik ...
Heeeeeeee.... mood saya betol2 hilang ape bila saya terbeli barang itu..
2-3 hr ni dah la hujan, terbeli brg itu lah pulak... kacau jiwa saya..
Saya ada beli belt kt Ampang Park. Nama kedainya Nine October ya tuan2 & Puan. Masa beli saya x perasan sebab saya nak cepat. Pastu balik2 saya tgk2 rupa2 nya lining dalamnya pigskin. Terkejut gaban saya sekejap. Mujurla Tsara x rembat dulu. Kalo itu anak rembat dulu pastu kasik gigit2.. mau x haru mummynya nak menyamak mulut... huahuahua..
Aper lagi. Adegan wajib pulang la.. Esoknya saya pulangkan belt tu. Saya nak balik duit saya, tapi, salesgirl tu x mau bagi. Kalu nak tukar je yg lain. Fakta.. sales girl tu Melayu. Tp, dia just letak balik belt pigskin dgn yg lain2. X der perasaan dia nak asingkan ataupun kasi letak dlm plastik ke itu barang. Sangat Sengal kan itu budak!!.. Sbb kan saya malas nak argue2 saya tukar je yg lain.. Hakikat dalam hati saya dah x tawar hati ngan belt tu!!!
Sorry la x der gambar.. jiwa ku kacauuuuuuuuuu....

Apa2 pon saya mula berpindah weekend ni. Disamping ada 2 - 3 kenduri kawen nak attend.. Mungkin pastu jiwa saya kembali tenang.. heeheheeeeeeee

Wednesday, November 25, 2009

Things that change when you have a baby...

What changes when you have a baby? A better question may be: What doesn't change? Here, writer and mom Rebecca Woolf lists her most notable post-baby observations. Then scroll down to read our favorite comments from readers about how their babies changed their lives.
1. You finally stop to smell the roses, because your baby is in your arms.
2. Where you once believed you were fearless, you now find yourself afraid.
3. The sacrifices you thought you made to have a child no longer seem like sacrifices.
4. You respect your body ... finally.
5. You respect your parents and love them in a new way.
6. You find that your baby's pain feels much worse than your own.
7. You believe once again in the things you believed in as a child.
8. You lose touch with the people in your life whom you should have banished years ago.
9. Your heart breaks much more easily.
10. You think of someone else 234,836,178,976 times a day.
11. Every day is a surprise.
12. Bodily functions are no longer repulsive. In fact, they please you. (Hooray for poop!)
13. You look at your baby in the mirror instead of yourself.
14. You become a morning person.
15. Your love becomes limitless, a superhuman power.

Source :
babycenter

Nota kuku kaki : Cherish the love.. cherish the life.!!!

Tuesday, November 24, 2009

Kisah Budak Allergik

Budak ini telah di sahkan mendapat allergik tau.. Cissssss.................................... Encik daddy, boleh x wariskan budak ni umah banglo, keta ferrari @ emas 14 jongkong??? Huh.. tension mummy nyer... tension.... ingatkan budak ni x dapat gen daddynyer sgt. Rupa2 dapat jugak.. Sabar.. sabar.. harap2 mummy leh pantau bermula dari sekarang ni

Maka, mummy pon kena pantang x leh mkn benda2 yg gatal. Takut allergik sbb minum susu mummy. HUHUHU..



Ini Abangnyer, sebenarnye berpura2 tido sbb dia tau mummy nak amik gambo.. hehehe...... Pandai ya.. takut kantoi muka mamai bangun tido.. Ni pon dapat dr daddy. Pelakon terbaik dari Ladang!!
Hua hua hua..

Friday, November 20, 2009

Sibuk juga.......

Dah lama x update blog. Saya sibuk gila. Dalam masa yg sama saya gembira sangat. Ok, first ctier pasal kesibukan saya, minggu ni agak sibuk sbb mgu dpn akan mula hands-on segala perkara berkaitan HRMIS kepada empunya pemilik (CO). Jadi byk benda nak kena update sebelum tu... Serius sibuk!

Saya happy coz kereta dah siap di baiki tp walau camane pon nampaknya saya sekeluarga akan betul2 pindah bln 12 nih.. Barang kat umah lom siap di set-up kan lagi ni.. arggghhhhhhhhhhh...
tensi.. tensi...

Apa2 pon saya berharap keje2 saya cepat siap jadi boleh la saya goyang kaki sepanjang hari.. huhuhuhu......!!!!!!!!!!

Monday, November 9, 2009

Bosan..

Saya rasa, sblm ni saya belum lagi menceritakan detik2 melahirkan anak sulung saya, Tuah Amir Harith. Permata hati saya yg pertama nih..

It's really a great experience for me. Eventhough menempuhi saat2 bersalin yg amat sukar saya rasa.. Saya rasa semua ibu2 yg terlalu excited mcm saya tentu rasa mcm tu. TERUJA!!

Saya memang sangat inginkan anak lelaki. Sampaikan saya termimpi2 dalam tido.. Dua kali saya mimpi pasal jantina anak saya masa mengandungkan Tuan Amir Harith ni. First, saya mimpi dpt anak lelaki.. then 2nd time saya mimpi dpt ank pempuan. Masa tu saya jadi down giler.. Betul2 terbawak2 perasaan tu di alam nyata.

5 Sept 2007

Sakit contraction start pukul 5 pagi.. tp sakit datang & pergi.. Serius saya x tahu itu rupa2 sakit nak bersalin. saya memikirkan begitu sebab due date utk nye ada 10 hari lagi..Tambahan pulak kita sering dimomok kn dgn cerita nak bersalin harus la keluar air ketuban dulu. Itulah sebabnya saya x der nak bergegas ke hospital.Pukul 8 nanti ada check-up kat hospital. Saya fikir kalau ada2 apa pun, masih sempat ke hospital kot. hahaha..

Di keheningan pagi itu saya terjaga! dan membuka lampu.. memandang muka En. suami yg lena di ulit mimpi.. Indahnya tidur. Tidak seperti saya yg hampir setiap mlm tidak dpt lena dek kerana membawa permata hati kami ini. Dan alangkah bagusnya kalau sakit ni di pindahkan ke En. suami.. Dia boleh tahan ke??

Check-up kat hospital menunjukkan saya ada high BP. Terus je kena tahan wad. Tambah la perasaan takut saya. Maklum la kali pertama. Mau x mau kena redah jugak kan.. Contraction petang tu still on & off. Tp, sakitnya Allah saja yg tahu. Siap buat scan ptg tu. Air ketuban kurang & jantina bayi di jangka pempuan. Doktor kata esok saya kena induce. OMG.. kena redah jugak esok. Malam tu saya langsung x dapat tidur.. sakit nya asyik dtg je..

6 Sept 2007

Saya cuma sempat mkn roti pagi tu. Selera automatik tertutup. Lebih kurang kul 9am saya di bawa ke bilik bersalin. Sejuk kaki den. Doktor terus check BP n letak mcm2 alat elektronik kat perut ni.. Nak kesan contraction la katakan..BP still high. Yelah sakit kan? harus la BP ku mencanak naik x mo turun2. Lebih kurang kul 11 doktor pecah kan ketuban saya, pastu suruh saya dok diam2. Suntikan Epidural tidak dibenarkan ambil kerana diriku yg high BP akan menyebabkan komplikasi. Huh.. sungguh sakit.. rasa nak terjun bangunan jer.. mana bleh dok diam2.. dan saya di berikan ubat utk turunkan BP tu setiap dua jam. Still x turun2 jugak.

Lebih kurang kol 4 saya rasa sakit yg teramat2 sakit. Sampai saya terpaksa marahkan doktor tu kata saya dah x tertahan sgt nih. Yer la.. sengal yg amat doktor tu. Org tgh sakit dia bleh suh sabar2 lagi segala. Doktor tu check n pintu rahim dah terbukak 8 cm. kira dah boleh jalan2 cari makan la ni.. ekekek.. Saya ambil masa satu jam utk meneran. Terus terang masa tu saya betul2 dah x der tenaga. Saya mintak air pd nurse.. Serius saya dah flat. Sejam berlalu.. Saya rasa hr tu saya buat free show kt wad bersalin PPUM tu. semua doktor dtg bg semangat. Serius sakit + keadaan saya yg kehabisan tenaga tu membuat saya rasa harus la kejap lagi saya di bedah pulak. Doktor kata, jangan.. baby u kecil je.. Pastu siap2 dia keluarkan vacuum.

Peh.. bila terpandangkan vacuum itu.. saya x tahu dari mana datang kekuatan diri tu.. Saya x mau di vacuum!! gila bapak besar itu vacuum.. Maka, tepat jam 5.23pm.. lahir lah Tuah Amir Hartih.. permata hati saya yg pertama..




Tuesday, November 3, 2009

Update...

Hai... Saya sekarang ni dah tumbuh 2 gigi atas, maknanyer... makin bertambah lah aktiviti gigit mengigit saya... termasuk la mengigit mummy nyer boop ekekek.. best kan saya? saya memang sangat suka makan, mengigit dan rasa aper2 je yg ada depan mata.

Gambar di bawah nie mummy saya buat kat Make me babies , agak sengal kan mummy saya nih.. dah ada 2 anak pon nak main make me babies lagik... Serius buhsan dowh mummy saya nih.. Apa? mummy mau bagi adik kah??

Oppss... Kami blom pindah lagi.. kereta kami rosak. Tambahan pulak mummy & daddy blom dpt gaji lagi.. cobaan betol... Minggu ni Insya-Allah, projek perpindahan akan berlaku.
Nanti mummy saya kasi upload gambar umah baru kami...

Friday, October 30, 2009

BOOOMMMM!!!!!!!!!!

Dah meletop dah bomnya... kunci apakah ini????? kunci kebebasan saya..... owwwhhhhhhh..... sungguh heppi!!!

Setelah 3 tahun saya menumpang teduh di rumah mentua.. bulan hadapan saya akan berpindah ke rumah sewa di Kg Malaysia.. Smlm amik kunci dan bayar full deposit. Walaupun ada sedikit masalah problem di sebabkan bateri h/p ku yg kong... Itu x menjadi hal asalkan keinginan hati tercapai!! Mr Hubby pon dah bising2 kerana dia takut ditipu oleh agen penipu yg mungkin melesapkan wang deposit kami. Insya-Allah, Mr Hubby.. Saya sentiasa berdoa agar di permudahkan setiap urusan kita & di jauhkan dr org penipu dlm hidup kita.

Pasti ada yg akan bertanya.. kenapa kat situ kenapa x kat sini dan sini dan sini lagi?? wah.. dkt 2 bulan saya buat survey.. tpt tu paling best.. best sbb kawasan kejiranan nya, tidak bersesak2 parking, easy excess ke highway2 utama.. LRT, komuter & ERL dkt2 jer... Mudah kan???

Paling utama!!! Insya-Allah.. banyak perkara yg saya fikirkan dalam kepala.. nak mula all out buat business. Maklumlah.. jawatan saya ni kan kontrak je.. & tinggal 1 tahun lagi utk saya fikirkan banyak perkara.. samada cari kerja lain @ fully concentrate buat business & stay at home.

nota kuku kaki : Ooohh... gembiranya... Even dengar lagu Aril Pilus yg entah apa2 tu jadi best... Seronok aje.. Ahaks

Tuesday, October 27, 2009

Happy 3rd Anniversary


HAPPY 3rd ANNIVERSARY
Dah 3 tahun mummy & daddy membina masjid..
tidak terasa pantasnya masa berlalu..
Berkawan saja 6 tahun. Jadi ini bermakna dah 9 tahun kami bersama..
Harap ianya berkekalan sampai hujung nyawa..

Dan paling membahagiakan ialah kehadiran 2 cahaya mata yg jadi penyeri mummy dan daddy..

MY PRECIOUS THING EVER!!

Thursday, October 22, 2009

First Time

Ini kali pertama saya nak promotekan blog kawan saya..
maaf saya kurang pandai nak wat link segala..
masa pon x byk.. layan je..

Lemari Umi

Monday, October 19, 2009

A mummy & 2 years old son..

Smlm mummy di tugas kan membeli susu adik sensorng.. Plan asal, kalau mummy yg pergi sure Abg Amir x mo ikut.. Tp memandangkan Econsave Kemuning tuh tempat biasa Abg Amir .. aper lagi!! harus la dia mengikut okeh!!

Mummy : Abg, kita pergi sini nak beli susu adik okeh!!
Abg Amir : (Angguk jer, asalkan dpt ikut x der hal nyer!!)

Pastu dia nampak susu dutch lady..
Abg Amir : Nak nak..
Mummy: Amik ... mummy x kisah nyer kalo Abg nak beli makanan ke air ke.. asyik2 beli tow truck, tow truck & tow truck.... bla bla bla.. (mummy membebel sepanjang jalan)

**tow truck ini adalah bulldozer, jengkaut, back hoe & aper je yg seangkatan dgn nyer..

Pastu dia nampak kedai jual cd & kat situ ada vcd upin & ipin..
Abg Amir: Mummy.. ipin, ipin!!
Mummy : Mana? ha.. ni citer hantu abg nak tgk ke? (upin & ipin, geng : pengembaraan bermula)
(serious je mummy berlakon.. yer ar dia dah tgk citer tu tp takut)
Abg Amir : (mukanya mcm flash back citer upin & ipin tu)

Mummy laju je jln x tgk kiri kanan dah... tp dlm perjalanan tu ada kedai toys pulak..
Abg Amir : Nak!!
(berharap mummy akan berhenti kat situ.. tp, jgn harap beb.. jgn harap!!)
Mummy : Eh.. kita minum la.. Air ni best la... (bukak susu dutch lady )
Sambil tu jalan laju2...

Sampai kat keta..

Daddy : Adik punyer jer? Abg punya x de ke?
Mummy : Ada la... susu ni..
Daddy : Kalau ngan daddy mesti x boleh... mcm2 dia nak.. daddy kalah la..
Mummy : (sengih je.. strategi mummy lg canggih beb.. canggih... HUHUHUHU!!)

~~lalalalala.. ~~

Monday, October 12, 2009

BOM JANGKA

My situation now just like a timing bomb.. Tiba masa ianya meletup!! Mcm gunung berapi juga.... diam2 dia meletup tanpa di sangka2!
Makin hampir ke saat itu.. saya makin berdebar2.. makin x lena tido! tp dlm masa yg sama hati berbunga2 ria..
IMPIAN saya.... KEINGINAN saya.. KEHENDAK saya.... saya tidak sabar2 lg!!

Apa dia??

TUNGGU~~~!!!!!!!!!!!

Tuesday, October 6, 2009

Sambutan Hari Raya

5 Oct 2009- Kuala Lumpur, Jabatan Sumber Manusia & Pentadbiran BERNAMA telah mengadakan jamuan sempena Hari Raya Aidilfitri bertempat di tingkat 14 Wisma Bernama. Jamuan ini di hadiri hampir 300 orang kakitangan Bernama yang di jamu dengan makanan seperti berikut.
Mee Kari

Buah-buahan

Nasi Beryani & Pizza

Main course.. Pizza

Mak budak & budak2

Pejabat yg dihiasi & tak lupa warna tema hijau & Kuning

Me & Pn. Fisha- Pengurus Sumber Manusia

With our GM. En Hasnol

Layan je....

Selamat Hari Raya Aidilfitri..... Maaf Zahir & Batin

Friday, October 2, 2009

Luahan Hati Saya.. ptg ni

Saya rasa semangat nak berblog lagi dah makin nipis.. senipis kulit bawang, kadang kadang saya x tahu nak tulis apa.. kadang-kadang jugak apa yg dah saya fikir nak tulis tiba2 jugak hilang dpn monitor PC.. umpama angin lalu... hilang terus idea saya.. kadang kala jugak saya rasa macam nak padam blog ni, tp saya x mau.. sayang setiap perkara yg dah saya tuliskan.. gambar2 dan jugak ingatan2 saya tu... itu sebab recently saya just publish gambar.. dan saya sendiri kurang gigih nak snap apa2 gambar yg berlaku.. tp yg pasti saya akan snap gambar 2 org anakanda saya bila2 berpeluang.. saya x mahu terlepas setiap moment. Moment rupa, wajah, aksi mereka sangat precious... itu perkara wajib setiap bulan. kalau boleh setiap minggu atau hari!!!
Ataupun sebab apa yang nak saya luahkan tu sangat terbatas, saya sedar blog saya ini di baca oleh adik beradik saya/suami saya & mungkin juga saudara mara kami... maka itu perkara2 super duper sensitif terpaksa terpendam & org yang menjadi mangsa saya adalah encik suami yg tersangat lebih memahami saya..
Thanks hubby, always be there for me.. It's a great 9 years together.. Ya.. 9 tahun kami bersama..... Oktober adalah bulan yg membahagiakan kami.. selain dari ulang tahun kelahiran saya, ia juga ulang tahun perkenalan kami & ulang tahun perkahwinan kami.. Dan kebiasaan nya encik suami akan kata nak sambut semua nya sekaligus.. tp, tak pernah pon!! huhuhuuu.... saya sendiri bukannya kisah sgt pon.. yg penting bahagia okeh.. saya sendiri pun tak der beria2 nak belikan hadiah setiap kali ulangtahun dia.. jadi, harusla saya tak boleh nak harap aper2...

nota kakiku: actually hubby dah bg duit utk saya beli hadiah utk diri saya sendiri... huhuhu..

Tuesday, September 29, 2009

Gigi oh gigi...

Saya sangat comel kan????? Sila puji dan puji saya lagi...




Ya.. gigi ini menambahkan kecomelan saya ke tahap gaban.. gigi ini jugak kekadang saya guna untuk menggigit mummy nye boop.. hangin jugak mummy saya.. ekekekekk.. dan jugak menggigit2 apa2 sahaja yang lalu dpn mata saya.. whoaa... ganas sungguh..
Oppps.... terlampau nak bergaya, sampai tertutup mata saya... owh no000... x nampak la mangsa saya nak mintak duit raya...!!

Monday, September 28, 2009

Rasa Raya.. Rasa RIA..

1 Syawal 1430. Menyambut Raya di kampung Simpang Pelangai, Bentong. (kampung Daddy)2 org budak ini tidak sabar2 untuk mengutip duit raya.. RM RM RM $$$$

Our small family..


Hari Raya ke-2, balik raya di kampung Mummy di Endau, Johor.

Hari Raya ke- 3 x pergi mana2 pon.. dok umah je.. Atok pulak busy pergi kenduri dkt2 umah.. tinggalkn mummy ngan Tsara je.. Mummy plan nak masak nasik ayam, tp pg pasar ayam dah habih...

Raya ke-4, menyelesaikan misi semalam.. masak nasik ayam.. x sempat nak snap gambar ye tuan2 & puan2.. Hajat tercapai & petang nya beraya di rumah Mak Ngah Ana... Nak tgk cousin..

With my cousin. Sara Anisah.

Raya ke-5, menghantar mak lang nak kt bus stand Mersing.. Jalan2 kt Bandar Mersing. Petang pulak buat misi lalala land .. ZZZZ

Raya ke-6 huhu... pg lepak kat pantai pulak la...

Cuti2 malaysia di pantai Tanjung Resang, 2 org putih doing sun bathing...

I want to show some skin...

Raya ke- 7.. Berhari raya n pergi kenduri kt Kluang..
Kebanyakan gambo nak upload kat facebook... tunggu...... hari ni dah start keje.. Azam baru nak bekerja lebih gigih & nak jadi extraordinary ME..

Thursday, September 17, 2009

Buat Duit Raya

Sapa2 nak join leh la klik link ni..
Modal yg paling murah di abad ini..

Wednesday, September 16, 2009

Rambut Raya


Abang Amir dah potong rambut utk raya nih. Comel x?

Adik Tsara sedang training merangkak okeh.. Caiyok-caiyok!!!
dan dah tumbuh 2 gigi kt bawah.. hehehe...

Concentrate tgk tv..

Ini lah dua org budak bertuah mummy.. Sayang sgt..

Thursday, September 10, 2009

Truly, Madly, Deeply

SMS frm Nida : Ju, mcm mana? ko still interested x msk ***-*? Ada x cara lain .
Reply from Me : Owh Nida.. Pening Sungguh kepala aku memikirkannye.. kan bagus kalau aku dpt post dlm blog.. hehehe.. Camnilah, KIV sampai lepas raya bleh? I really2 need 2 concentrate cari umah sewa. Badly dear. Badly!

Ya.. kenyataan rasmi saya: Saya betul2 x der duit.. X der!!.. Even nak celebrate raya pun saya x bersemangat.. Jiwa, minda & fikiran saya betul2 dah hilang dr badan saya..

Ye lah... saya tengah susah, x der sapa pon nak tolong kan.. di ulang! x der sapa nak tolong.. even me, myself pon x bleh tolong diri sendiri ini... Ini serius!!! Saya down giler ni nih.. Down giler.. down giler..

**tiba-tiba rasa sgt2 menyesal tolak offer dr CCM Chemicals tuh.. sgt menyesal... Seriously skrg I really nak find a career.. CAREER okeh.. not just a job (hello.. skang ni I bukan nya keje kt tempat x der nama, kat BERNAMA tau.. BERNAMA!!)**

Wednesday, September 9, 2009

Istimewanya Wanita

Renungan buat insan yang bergelar wanita. Ketahuilah betapa istimewanya dan bertuahnya menjadi wanita.Bagi kaum lelaki, hormatilah kaum wanita yang bergelar ibu dan isteri.Berikut adalah himpunan hadis-hadis yang berkenaan:

- Doa wanita lebih maqbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulallah s.a.w. akan hal tersebut, jawab baginda : "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

- Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang tidak soleh.

- Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

- Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

- Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t. akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

- Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail a.s.

- Tidaklah seorang wanita yang haid itu, kecuali haidnya merupakan kifarat (tebusan) untuk dosa-dosanya yang telah lalu, dan apabila pada hari pertama haidnya membaca "Alhamdulillahi'alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah“ (Segala puji bagi Allah dalam segala keadaan dan aku mohon ampun kepada Allah dari segala dosa.); maka Allah menetapkan dia bebas dari neraka dan dengan mudah melalui siratul mustaqim yang aman dari seksa, bahkan Allah Ta'ala mengangkatnya ke atas darjat, seperti darjatnya 40 orang mati syahid, apabila dia selalu berzikir kepada Allah selama haidnya.

- Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah s.a.w.) di dalam syurga.

- Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ehsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa taqwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

- Daripada Aisyah r.ha. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."

- Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

- Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

- Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.- Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan meredhainya. (serta menjaga sembahyang dan puasanya)

- Aisyah r.ha. berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w. siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ?" Jawab baginda, "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah s.a.w. "Ibunya".

- Seorang wanita yang apabila mengerjakan solat lima waktu, berpuasa wajib sebulan (Ramadhan), memelihara kehormatannya serta taat kepada suaminya, maka pasti akan masuk syurga dari pintu mana saja yang dia kehendaki.

- Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t.
memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya(10,000 tahun).

- Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

- Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

- Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

- Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

- Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

- Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

- Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

- Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

- Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

- Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

- Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

- Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

- Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

- Apabila seorang wanita mencucikan pakaian suaminya, maka Allah mencatatkan baginya seribu kebaikan, dan mengampuni dua ribu kesalahannya, bahkan segala sesuatu yang disinari sang suria akan meminta keampunan baginya, dan Allah mengangkatkannya seribu darjat untuknya.

- Seorang wanita yang solehah lebih baik daripada seribu orang lelaki yang tidak soleh, dan seorang wanita yang melayani suaminya selama seminggu, maka ditutupkan baginya tujuh pintu neraka dan dibukakan baginya lapan pintu syurga, yang dia dapat masuk dari pintu mana saja tanpa dihisab.

- Mana-mana wanita yang menunggu suaminya hingga pulanglah ia, disapukan mukanya, dihamparkan duduknya atau menyediakan makan minumnya atau merenung ia pada suaminya atau memegang tangannya, memperelokkan hidangan padanya, memelihara anaknya atau memanfaatkan hartanya pada suaminya kerana mencari keredhaan Allah, maka disunatkan baginya akan tiap-tiap kalimah ucapannya, tiap-tiap langkahnya dan setiap renungannya pada suaminya sebagaimana memerdekakan seorang hamba. Pada hari Qiamat kelak, Allah kurniakan Nur hingga tercengang wanita mukmin semuanya atas kurniaan rahmat itu. Tiada seorang pun yang sampai ke mertabat itu melainkan Nabi-nabi.

- Tidakkan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya.

- Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suaminya melihat isterinya dengan kasih sayang akan di pandang Allah dengan penuh rahmat.- Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

- Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan medapat pahala jihad.

- Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

- Dari Hazrat Muaz : Mana-mana wanita yang berdiri atas dua kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka.

- Thabit Al Banani berkata : Seorang wanita dari Bani Israel yang buta sebelah matanya sangat baik khidmatnya kepada suaminya. Apabila ia menghidangkan makanan dihadapan suaminya, dipegangnya pelita sehingga suaminya selesai makan. Pada suatu malam pelitanya kehabisan sumbu, maka diambilnya rambutnya dijadikan sumbu pelita. Pada keesokkannya matanya yang buta telah celik. Allah kurniakan keramat (kemuliaan pada perempuan itu kerana memuliakan dan menghormati suaminya).

- Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis itu. Baginda lalu bertanya, "Adakah kamu menyembahyangkan mayat?" Jawab mereka,"Tidak" Sabda Baginda "Seeloknya kamu sekelian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat-ibadat orang lelaki.

- Wanita yang memerah susu binatang dengan 'Bismillah' akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

- Wanita yang menguli tepung gandum dengan 'Bismillah', Allah akan berkatkan rezekinya.

- Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di Baitullah.

- "Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi."

- "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utus benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat."

- "Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat."

- "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatatkan baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian."

- "Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya."

- Sabda Nabi s.a.w. : "Ya Fatimah barang mana wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum akan dia dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shirat."

- Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

- Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

- Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

- Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

- Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggirangkan engkau, jika engkau memerintah ditaatinya perintah engkau (taat) dan jika engkau berpergian dijaga harta engkau dan dirinya.

- Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.

Monday, September 7, 2009

Amir's 2nd Birthday & Iftar @ KGPA

Semalam (6th Sept 2009) was Abg Amir's 2nd birthday... So mummy & daddy decide ajak kenkawan mummy iftar kat KGPA, Damansara. The variety food about 200 jenis. And of course mesti la Yummy... (gambo food x nak snap nanti ader yg meleleh air liur kalo tgk hehe..) Thanks to all yg coming.. Tahun depan leh kita buat lagie.. enjoy the pics!!
The comot birthday boy

Ini birthday boy yg snap gambar mummy


I also indulging myself la... I also celebrate my 7 months birthday...

X der ice cream, kon ice crem pon boleh...


Uncle Hafiz & Auntie Zura



Auntie Nida & Uncle Zuraidy...

*
*
*
*
*
Abg Amir, mummy doakan permata hati mummy ni akan jadi anak yg baik, soleh & pandai... Mummy sayang Abg Amir sgt *ummuakhs*