Budak-budak bertuah

Wednesday, October 15, 2008

Menyambut orang baru

Preparation..
Blum lagi berjalan lancar.. lepas raya ni sibuk ngan open house.. lagipun Tuah Amir Harith (Abg Amir) batuk & running nose, susah skit nak bwk jln2.. mummy dah thinking nak beli barang2 yg basic cam baby wipes, diapers & botol susu serta 1 or 2 helai baju. Baju Abg Amir masih elok so, x perlulah bnyk2 baju...
Breast Feeding..
Mummy harap dapat bagi breast feeding utk Tuah 2nd lama2 sikit.. x mau cam Abg Amir.. kesian tgk dia minum susu cap lembu.. this time nak beli botol susu bnyk sikit & harap leh simpan stok susu bnyk2... Masa mummy pantang dulu nenek asyik suruh mummy makan je.. jgn sampai Abg Amir kelaparan... Alhamdulillah.. berat Abg Amir masa lahir 2.45kg jer.. dalam sebulan bertambah jadi 4.3kg.. masa tu tembam & comel sgt...

(Tuah Amir Harith 1 bln.. membesar dgn jayanya)

Pantang..
Best gak time ni sbb dpt rehat je.. Makan pun x baper pantang coz nenek kata apa yang kita makan dpt kat baby. Cuma elakkan mkn makanan yg gatal cam sotong, udang @ ketam. ikan2 yg mcm ikan selayang. kembung & yg gatal pun x leh mkn. Sayur pun balik2 sawi ngan kacang panjang je.. kangkung x bleh langsung tau. mkn2 buah pun x leh sbb takut sejuk. Masa pantang gak nenek sediakan halia tumbuk ngan ikan bilis supaya bleh buang angin dlm badan.. Baby pun x cepat kembung.. Abg Amir asyik kentut je time tuu.. Nenek x bagi mkn lada hitam sbb takut baby kepanasan.. Mummy lagi ler.. time tu suffer gatal2 seluruh badan.. lagi le di haramkn mkn benda yg gatal2.. makan jamu pun mummy mkn sikit je sbb terlalu panas bleh menyebabkn mummy gatal2 tahap maksima.. Actually sblm lahir kn Abg Amir lg mummy dah suffer penyakit gatal2 kulit nie.. Sesetengah org ada gak mengalaminya so, itu normal jugak lah.. Mungkin tahap imun dah menurun jadi senang dpt gatal2. Mummy lak allergy sabun mandi.. kena skit dah bleh gatal2. Gatal2 hari tu pun sbb pakai sabun mandi le..
This time dah buat preparation beli shower foam & tak akan pakai sabun lagi.. tentang berurut pulak.. itu serahkn pada nenek kerana dia yg menguruskan hal itu. Hmmm.. jgn sampai berebut makcik2 tukang urut nak urut mummy.



Budak bertuah nie...
Hobi di masa lapang ialah menggigit jari kaki..
Itu pasal cepat dapat adik.

No comments: