Budak-budak bertuah

Monday, December 22, 2008

My 15 months toddler

Early November abg Amir demam pastu dapat campak. Kesian dia merah2 badannya. Alhamdulillah.. x teruk sgt. dia pun x byk ragam sgt. Masa tu mummy dah bawak balik ke Endau & masa tu dah buat keputusan berhenti keje.. mummy x larat dah asyik pening pasal keje, keje, keje yg x best lak tu.. suma mummy dah buat.. tp mangkuk kt situ x puas hati asyik cari pasal jer.. sblum tension tahap gaban baik mummy cabutt..

Abg Amir kena campak hari tu bwk le pg mintak air penawar campak. Umahnye x der jauh kuar simpang umah jer.. tp kereta daddy leh tersangkut kt jln.. hehehe daddy kena postpone balik sbb bearing pecah..

Pastu bermulalah episod mummy & Abg Amir tgl kt kampung. Abg Amir x der boring sgt sbb ada Ina (budak yg nenek jaga). Asyik main ajer.. lepas baik demam asyik mamam ajer.. baik demam jer pun asyik cakap jer.. mcm2 dia nak buat.. penin gak mummy melayan.. selang seminggu buat projek membotakkan kepala dia...

hehehe nanti mummy upload gambo si botak.. pastu raya haji balik semula ke Klang..Skang lgi ler super duper pandai.. agak2 dia tbuang air besaq mula la dia menyelak2 baju pastu kata 'bebe' mummy pun tanya ar.. nak tukar pempers ke? dia pun angguk kata 'pepers'.. kalo tgk Sehati berdansa dia la yg dulu berjoget2..

Coming baby pulak is ok tp today pg hospital doktor kata baby still melintang.. hmm... takut gak mummy kalo2 2nd tuah x berpusing ke tempat yg sepatutnya.. any way 7 weeks to go.. harap2 semuanya ok.

Tuesday, November 25, 2008

Cinta

Kadang2 aku rasa cinta tu x adil.. Sebabnya kita seorg je rasa perasaan tu.. Yg sblh pihak tu kuat jugak ke rasa cinta nya mcm aku rasa.. Apa bukti cinta nya mcm 8 thn yg lalu? Masih sama ke perasaan tu? Atau aku yg makin memudarkn cinta itu?.. Atau keadaan yg buat kepala aku pening memikirkn mcm2 hal yg aku sendiri x tau bile akan terungkai penyelesaian nye.... Cinta.. .Jgn kau pergi..

Tuesday, October 28, 2008

Tired!!!

Penat sangat ni.. mlm tadi Amir tido x lena.. x tau lah naper. mungkin juga kerana mlm tadi suhu agak panas menyebabkn dia begitu. Lately kat umah asyik black out menyebabkn dia agak fobia dgn kegelapan & kepanasan.. Smlm br balik dr kg,black out lagi. Tension btol mummy kalo x panas x per. ini dah le suhu badan mummy ni memang asyik panas jerr. tambah lagi ngan kepanasan smlm buat mummy rasa cam nak tembak org TNB ni.. 3x berjaga malam tadi.. asyik merengek jer nak susu... rasanya kena survey emergency light ASAP.

Baby dlm perut asyik menendang jer. Skang x der problem sgt cuma mummy kena jaga skit Hb % darah. Mungkin ianya perkara senang sbb just telan je pil zat besi ngan folic asid tu ttp memandangkan ada bnyk pantang larang sblm menelan pil itu menyebabkn mummy malas sgt le nak telan.. kdg2 balik keje dah letih langsung terlupakan pil2 itu & terus tido ZZZZ..

Pil zat besi tu supaya ia lebih efektif & mampu menjalankan fungsinya ianya tidak boleh di mkn slps minum susu @ teh.. selain itu jugak ianya x bleh di mkn bersama2 pil Kalsium.. Ianya cepat bertindak kalo kita ada mengambil vitamin C... seelok2nya mengambil air jus oren.. jus oren ni pulak tinggi Folic Asid.. maka, tingkatkan le pengambilan buah-buahan ye...

Hmmm masa mengandungkan Abg Amir mummy bnyk gak mkn buah.. sbb x berselera sgt nak mkn nasi.. itu lah sbb kulit Abg Amir putih dan gebu.. ngeh ngeh ngeh... Yg kedua ni kurang skit arr.. x der masa nak cari buah2an.. tp asyik makan nasik je.. harap2 x dpt cesarean for this time.. kalo normal pun harap2 dia x besar sgt le.. nanti kang ada pulak yg rasa mcm nak terjun bangunan nanti (itu kata2 Pn Zulida masa deliver her 1st baby). Huhuhuhu.. biler citer bab nak deliver baby for the 2nd ni.. mummy cam sedikit fobialistic pulaks.. Masa Abg Amir dulu hard core je.. releks n steady.. dah ter'set' dlm minda ni akan sakit & tanggung le kesakitan itew sendiri.. tp rupanyer sakit itew rasa cam nak terjun bangunan ropa2nya... Masa deliver Abg Amir x ambik Epidural.. jadi rasa cam nak tercabut pinggang mummy.. Itew jam arr.. mummy fikir x yah ader pinggang pon tak per.. lom lagi rasa contraction yg amat2 sakit itew.. Tapi, Allah Maha Kaya.. once Abg Amir keluar & mummy pandang muka Abg Amir.. semua sakit itu automatik hilang.. diganti ngan perasaan gembira x terkata.. tambah2 lg mummy memang mengharapkan baby boy yg akan kuar.. Supaya boleh jadi pemimipin kepada adik2nyer... Itew le sbb namanyer Tuah Amir Harith (Tuah Pemimpin yg berusaha)

Friday, October 24, 2008

Pics of budak bertuah


On the way to Putrajaya for Pn Wanie's wedding. Sangat tampan beliau begini.. hehehehe


"Another side of the handsome me!!"

My hubby

Survey basikal kat Alamanda Putrajaya.. tapi..

Pakcik menang motor...

video

Amir 3 month

Friday, October 17, 2008

First Step

Yes... akhirnya Abg Amir dah mula berjalan.. & mummy dah janji akan membelikan basikal kalau Abg Amir dah boleh berjalan.. tp... masih memikirkan jenis basikal aperkah yg harus mummy beli?? Adakah ianya selamat utk Abg Amir??

(gambar hiasan)

Aper2 pun the 2nd Tuah lagi great!! hari2 berpusing2 dalam perut mummy... Kicking & kicking ... (jaga lah kalau keluar nanti mummy gigit2 kaki tu nanti) mcm ni x yah kira gerak baby pun x per... dah tau the 2nd Tuah sgt aktif & cergas...

Having 2nd baby different sesangat dr yg first... masa mengandungkan Abg Amir mummy kurang selera sgt.. sampai x tahu nak makan aper.. suma x kena dek perut ni.. rasa skit je mummy dah x lalu..

2nd Tuah ni lain pulak!! Asyik nak makan jer.. Apa2 nampak menyelerakan.. yummy yummy.... tp sayangnyer.. perut selalu rasa cepat penuh.. cepat kenyang.. tp lepas tu cepat pulak lapar... !!
Tp aper2 mummy kena watch my diet.. lps raya berat naik mendadak wooo.. asyikk makan jerr!!! Coming next appointment confirm kena minum air gula utk OGTT.. hmmm.. ni buat mummy kembali x berselera!!

Wednesday, October 15, 2008

Menyambut orang baru

Preparation..
Blum lagi berjalan lancar.. lepas raya ni sibuk ngan open house.. lagipun Tuah Amir Harith (Abg Amir) batuk & running nose, susah skit nak bwk jln2.. mummy dah thinking nak beli barang2 yg basic cam baby wipes, diapers & botol susu serta 1 or 2 helai baju. Baju Abg Amir masih elok so, x perlulah bnyk2 baju...
Breast Feeding..
Mummy harap dapat bagi breast feeding utk Tuah 2nd lama2 sikit.. x mau cam Abg Amir.. kesian tgk dia minum susu cap lembu.. this time nak beli botol susu bnyk sikit & harap leh simpan stok susu bnyk2... Masa mummy pantang dulu nenek asyik suruh mummy makan je.. jgn sampai Abg Amir kelaparan... Alhamdulillah.. berat Abg Amir masa lahir 2.45kg jer.. dalam sebulan bertambah jadi 4.3kg.. masa tu tembam & comel sgt...

(Tuah Amir Harith 1 bln.. membesar dgn jayanya)

Pantang..
Best gak time ni sbb dpt rehat je.. Makan pun x baper pantang coz nenek kata apa yang kita makan dpt kat baby. Cuma elakkan mkn makanan yg gatal cam sotong, udang @ ketam. ikan2 yg mcm ikan selayang. kembung & yg gatal pun x leh mkn. Sayur pun balik2 sawi ngan kacang panjang je.. kangkung x bleh langsung tau. mkn2 buah pun x leh sbb takut sejuk. Masa pantang gak nenek sediakan halia tumbuk ngan ikan bilis supaya bleh buang angin dlm badan.. Baby pun x cepat kembung.. Abg Amir asyik kentut je time tuu.. Nenek x bagi mkn lada hitam sbb takut baby kepanasan.. Mummy lagi ler.. time tu suffer gatal2 seluruh badan.. lagi le di haramkn mkn benda yg gatal2.. makan jamu pun mummy mkn sikit je sbb terlalu panas bleh menyebabkn mummy gatal2 tahap maksima.. Actually sblm lahir kn Abg Amir lg mummy dah suffer penyakit gatal2 kulit nie.. Sesetengah org ada gak mengalaminya so, itu normal jugak lah.. Mungkin tahap imun dah menurun jadi senang dpt gatal2. Mummy lak allergy sabun mandi.. kena skit dah bleh gatal2. Gatal2 hari tu pun sbb pakai sabun mandi le..
This time dah buat preparation beli shower foam & tak akan pakai sabun lagi.. tentang berurut pulak.. itu serahkn pada nenek kerana dia yg menguruskan hal itu. Hmmm.. jgn sampai berebut makcik2 tukang urut nak urut mummy.



Budak bertuah nie...
Hobi di masa lapang ialah menggigit jari kaki..
Itu pasal cepat dapat adik.

Saturday, October 11, 2008

Preterm Contraction

6.10.2008
Ada check-up scan kat PPUM. Baby ok. Probability girl. huhuhu.. Abangnya dulu sehari sblm lahir pun di jangka girl. Tp, aper pun aku x kisah. Asalkan sihat. Dlm bln puasa ni aku mengalami contraction je.. kdg2 buat aku sakit kepala. Last2 dptkan nasihat Dr Nora dkt umah. Dia kata mungkin kena tahan wad utk check sama ada;
1. Ada jangkitan pada rahim.
2. Air kencing kotor.
3. Air ketuban bocor
4. high BP

That day aku pun kena tahan wad coz air ketuban reduced & problem contraction. Hubby kata ini hadiah birthday penginapan 2 hari 1 mlm kat PPUM. Citt.. bagi la penginapan yg best skit.. kat Langkawi ke.. kat wad tu boring yg amat.. & rindu sgt pd Tuah Amir Harith.
Lepas check x ada apa2 problem cuma maybe aku terlalu letih dlm bln posa & raya nih..

Tuesday, September 16, 2008

Almost taking my breath..

Selasa lepas Tuah demam.. aku pun x peduli sangat sbb mlm tu dah bg ubat dia tido n x banyak ragam.. pukul 5 pg time sahur temperature dia naik sikit then aku pun bg ubat lagi .. morning dia nampak ok n aku rasa maybe he will be ok hari tu.. Ubat demam dia dah habis tp tak de la aku nak bwk dia pg klinik coz aku ingat he will be fine.. Tgh hari I ask hubby dia ok ke.. mak kata panas dia dah kurang..

Tp bila aku balik keje... badan nya panas sgt.. sampai merah matanya.. ok lah after buka posa pg klinik.. but kat klinik ramai lah sgt org.. kena tunggu.. dia menangis je.. then termuntah.. bila aku pergi ke kaunter mintak tisu nak lap muntah dia.. makin menjadi2 nangis nya.. aku ambil dia dr hubby.. then dukung dia cuba pujuk2 dia.. tp still tak mau diam.. tiba2 dia dpt sawan.. coz itu first time aku alami kejadian tu aku betul2 panik bila mata nya ke atas & badan nya kejang.. aku tanya hubby apa dah jadi dgn dia.. then we both rush to the doctor's room..

Doktor kata dia dah sawan.. so, doktor tu mengiringkn dia n biarkan apa2 yg keluar dr mulut dia.. dalam 5 minit camtu dia kejang.. masa tu aku x tau nak pikir apa.. x habis2 menyalahkn diri sendiri.. naper aku x pedulikan dia sgt.. then doktor masukkan ubat melalui bontot dia n dia pun dah ok.. tp badannya sejuk sgt.. pucat n biru...

Doctor says
1. kalau panas cepat2 bg ubat.
2. dlm pd itu.. sentiasa lap badan, especially tengkuk, ketiak n kepala dgn air biasa.. (p/s : kalau petua nya letak air asam jawa.)
3. kalau dpt sawan .. iringkn dia n biarkan any liquid keluar dr mulut dia.. jgn buat anything yg boleh buat muntah @ air liur dia masuk dlm tekak. jgn telentang @ telungkupkan dia
4. kalau sawan lebih dari 15 minit.. cepat2 bawa ke hospital.. maybe ada masalah lain yg timbul.

Tuah dah tak demam lagi.. cuma batuk2 je skang.. mummy nya pulak yg demam today... yg mummynya ni pulak kena jaga diri for the 2nd Tuah.... cepat2 lah keluar... mesti comel cam mummynya ni...

Tuesday, September 2, 2008

Tuah Amir Harith


Lagi 3 hari nak mencapai usia setahun.. memang lasak dan sangat adorable.. nak upload gambar dia kat sini x bleh lagi coz camera aku on loan .. jadi x leh la nak upload lagi... sekarang training berjalan..
Cepatnya masa berlalu.. sampai aku sendiri pun x sedar... hari tu kata dah ok kot ngan keje tp sekarang dah x puas hati je rasa... nak cari kerja lain pun dah x lehh coz ada Tuah II..
Tuah II dah masuk 4 bulan, aku dah melepasi tahap pening2 lalat & kumbang & langau.. skang rasa nak makan je... tp sayang nye puasa pulak.. Thn ni nak menghabiskan puasa sebulan coz thn lepas x puasa sebulan.... harap2 Allah bg kesihatan yang baikkk pada aku tahun ni....
Dah nak masuk dua anak aku... hmmmm... x sangka sesangat... dulu ke hulu ke hilir x fikir ape2.. skang kena fikir tanggung jawab & pasal anak...