Budak-budak bertuah

Tuesday, April 20, 2010

Nasib baik ke?? Bertuah la ni?? Am I so lucky..??

Shhh.. dah tido pon...

Alhamdulillah... adik dah setahun 2 bln.. Abang lak dah 2 thn 7 bln.. What a times flies..~! x terasa pon.. Rasa seperti semalam melahirkan mereka... Tp.. saya x pernah share benda2 ni kat korang kan.. ??

1. Kedua-duanya di lahirkan secara normal. Dua2 pun saya x amik epidural. Masa deliver Abg saya high BP.. Adik lak.. x sampai sejam saya turun labour room dah nak bersalin dah, jadi x de amik epidural.
Alhamdulillah.. both of them x de jaundice masa memula di lahirkan.. 2 hr dah boleh kuar hospital.
Berat Abang masa lahir adalah : 2.45kg & Adik 2.6kg .. so tiny kan?? Senang nak kuar.. miahahaha..

2. Fully breastfeed masa pantang je.. lepas tu ke laut.. Campur FM... Abang BF sampai umur 8 bln. & Adik BF mlm2 je skang ni.. wat hiburan sebelum tido.. Tp, ape2 pun skang adik dah pandai mintak susu FM.. jd senang la sikit keje mummy nya nih..

3. No pacifier.. mereka mmg saya x biasakan ngan puting kosong. Even minum susu FM pun saya x bagi diorg gigit2 & kena habiskan one-shot. So, far.. Alhamdulillah.. diorg x de gantung2 botol susu kt mulut.. Senang kan?? x de left over yg nak di simpan atau di bazir2kan..

4. Siang tido berbuai.. mlm tido kt tilam.. & Alhamdulillah.. x de cranky sgt kalau tido siang2 kt tilam pun... Still in deep sleep lah..

5. Kalau pasal makan.. abang agak memilih .. Tp, skang dah ok sikit.. Adik ok sgt!! x kisah mkn ape2 pun.. Jalan2 skang ni pon x yah bawak susu.. yg penting makan kena kasik kenyang.. & yg penting ada milo ais. huhuu...

6. Dulu Abang minum Susu Similac.. pastu dia cam tak nak makan.. asyik susu je.. Pastu tukar susu Nespray. Ok sikit lah.. Kemudian.. ada masalah stok susu Nespray.. Jadi kami pun bertukar ke susu Dutch Lady.. So 4 ok~!!
Adik pulak.. memula susu Anmum.. Pastu dia mcm x nak minum je.. Tu yang tukar Similac.. tp, sebab x nak perkara sama jadi kt Adik.. So kami decide tukar ke Dutch Lady Rumusan Susulan ye.. Jadi..2-2 skang ni minum susu Dutch Lady..
So, Dutch Lady.. silalah amik Abang & Adik sebagai duta produk ye. huhuhu!! :p

7. Alhamdulillah... kedua2 nya sihat walafiat.. sempurna.. comel lak tu.. hik3

Bertuah kan saye?? ngee he he..

notakukukaki : tgh ingat2 balik bila last diorg demam.. Alhamdulillah... tahun ni belum lagi kot..

Ya-Allah.. lindungilah anak2 ku.. jauhkan lah dr segala penyakit & musibah.. Semoga anak2 ku jadi anak2 yg beriman, berilmu dan beramal... Amin~!

8 comments:

aLyNnZ said...

alhamdulillah, tuhan permudahkan segalanyerr..comel2 belaka..syok jerr tgk 2 beradik nie titonn nyenyak sgt..senang nk handle kan?

nieda said...

salam,
comel 2 beradik ni..alhamdulillah sihat dan bijak

Ju@Lucky^Mummy said...

aLyNnZ :mudah2an.. dipermudahkan.. Amin~!

Ju@Lucky^Mummy said...

nieda : Terima kasih..
Alhamdulillah... rezeki Allah yg terbaik buat saya..

maszmadi said...

wah!! best nyer tgok abang ngan adik titon... da spasang da kan swonok...

mamalieyna said...

Alhamdulillah semuanya dipermudahkan olehNya..seronok dh ada 2 anak..leh tengok perbezaan n persamaan diorang kan..terasa pantas masa berlalu! ^_^

keduanya mmg sgt comel! ^_^

Ju@Lucky^Mummy said...

maszmadi : memang sgt seronok. Alhamdulillah.. Allah bagi peluang kat saya ada sepasang ni..

Ju@Lucky^Mummy said...

mamalieyna : Hmmm.. mmg rasa waktu tu pantas berlalu...

TQ~!