Budak-budak bertuah

Friday, November 19, 2010

Bengkak Susu..

Saya punya susu (BF) ni sebenarnye dah mcm hujung² dunia jek. Ada tu ada la & adik memang kurang menyusu. So.. tak dek lah meriah sakan susu nih. Adik BF memalam jek. Selain tu FM lah.. Itu pon kalau dia kenyang tak dek la dia mencari susu. Memang saya pun tak de niat nak stopkan BF dia. Yelah.. itu antara bonding moments ibu & anak. Jadi kalau boleh, umur dia 2 tahun nanti baru stop BF.

Sebenar nye hari Selasa lepas saya mengalami bengkak susu. Tak tahu lah naper. Malam sebelum nya memang rasa sakit. Then, cuba keluarkan sikit susu tu. Keluar sikit je lah..
Pagi tu bangun rasa sakit sangat. Tak tahan rasa nya. Kemudian saya cuba pam. Tapi tak keluar langsung.. Aduss.. Lepas je mandi terus badan mengigil². Mcm nak demam. Pagi tu jugak ada plan nak pegi interview kat Bandar Sunway. Terus tak jadi pergi. Sebab dah siap muntah² apa bagai. Peh.. dah le perut kosong. Muntah lagi..

Sudah nye stay kat umah je. Demam makin menjadi2. Dlm masa yg sama try jugak keluarkn susu . Tp, still tak kuar jugak. Dah siap tuam ngan towel panas lagikk.. masih lagi flow nya tak lancar. FYI. Bengkak susu ni belah kiri je. Sebab adik biasa BF belah kanan jek. So, belah kiri ni mmg dah lama tak bagi dia BF.

Petang sikit baru kebah demam nye. Tp, susunye tak kuar jugak. So, petang terus gerak pegi klinik. lagipun nak balik umah MIL. Pegi klinik doktor tu bagi ubat tahan sakit, ubat kurang kan bengkak & jugak antibiotik supaya susu boleh keluar.

Maka hari raya haji tahun ni di sambut ngan ubat²an ye kawan².. Rasa dah okey sikit. susu yg keluar macam pekat sikit. Tuam² ngan towel panas apa bagai.. Then, ok lah..


4 comments:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo dutch block la tu kot
cuba search pasai ni..byk info

Ju@Lucky^Mummy said...

rose --{@ ibuRafiq @}-- : owh ye ke.. baik² .. sy cari info.. THANKS!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kak..sori salah taip td..adeh.
blocked ducts..apela sy merapu taip tu tu wekkek


leh g sini..
http://www.babycentre.co.uk/baby/breastfeeding/problemsandsolutions/blockedducts/

Ju@Lucky^Mummy said...

rose --{@ ibuRafiq @}-- : oo.. patut cari tak jumpa.. ngee.. thanks ye..