Budak-budak bertuah

Wednesday, May 26, 2010

CSR - Pizza Hut



CSR @ Customer Service Representative..

Ha... Agak2 sapa yg x tahan stress tu jgn la keje sini ya... Boleh kena strok.. haha buleh gitu??
I was there in 2007.. Masa tu sedang mengandungkn abang Amir. Cian gak kt mak buyung ni.. Masa tu saya dah resign dr company lama sebab x mo kena transfer. Hah amek ko.. menggagau carik keje.. Last2 dpt keje ni..

Cabaran?? kerja kat mana2 pon ada cabaran!! Lagi2 kalau kena melayan jutaan rakyat Malaysia yg mcm2 cerita & kerenah.. (jutaan tu.. x leh blah la ... )
Nak cerita manis dulu..
Manisnye bak gula2 .. dlm sebulan saya keje saya dpt Champs rewards.. haha sonot nye.. Siyes rasa diri ni sungguh sopan & mesra alam.. Padahal ke Laut China Selatan..

Pastu... pahit & pahit.. Actually masa Executive kt situ x frenly hokay.. Menyampah.. bila ada problem x nak amek port. Siyes bengang je rasa.. Ada la 2-3 yg ok.. Tp yg ok tu lelaki je.. Yang pompuan mcm datang bulan. 24-7 PMS.. (emo nampak!!)

Customer ni pulak.. huh cam hampeh pon ada.. Tahu la ko punye duit tp.. agak2 la.. CSR ni manusia gak.. Yg nak di maki sampai dlm kain ko nak sebut mmg nak kena.. Saya sebagai insan yg lemah masa tu hanya boleh cakap maaf je.. X kn nak dtg umah ko bwk bunga kot.. (emo lgi)

Kami ni tukang amik order je.. Yg buat tu restoran.. Yg kadang2 restoran x ikut arahan kami.. kami gak la kena.. Saya ingat lagi ada satu customer ni.. berlagak x ingat !! order dia dah sampai.. tp, x cukup sos. Masa tu saya budak baru belajar. Mintak maaf je lah.. Seingat aku office dia dekat2 Midvalley.. alah ada satu bangunan kt The Gardens tu.. dah lupa .. malas nak cari kt gugel!! Pastu dia maki mcm2 dia sebut. Bila saya mintak no. phone . Dia bagi no. lain dr order dia.. Sungguh2 la saya jwb dia x de order. Pastu mamat tu apa lg.. speaking london bertabur.. Siap nak buat aduan kt Tribunal Pengguna lg.. Mental mamat nih.. kalau dapat mmg dah lama kena sepak.!!

Ada gak makhlok ni.. nak bayar pakai kad kredit melalui tepon. Siap nak bagi no pin kad yg di belakang tu pada saya. Mana bleh.. Nak swipe kt restoran la. Kang hilang duit ko salahkan kami lak.. (kalo hati saya x suci.. dah lama amik no kad tu ngan pin dia.. biar padan muka dia berlagak ngan kad kredit) Pastu ngan kerek dia kata "Can u speak in English".. WTH.. ko yang tekan butang Bahasa Melayu.. saya jawab la bahasa Melayu.. Kalau tekan bahasa English saya jawab la English la..

Bila time cuti skola .. rajin la budak2 buat crank call..
Ada la seorang budak ni lawak gak.. mmg sadis dia kena ngan saya... rasa nya budak tu umor dlm 6-7 tahun camtu..
Nak order pizza tergelak2.. pastu main2.. Pastu saya tanya dia nak order ke tidak ni.. Dia tergelak2.. last2 saya cakap camni "Dik.. kt sebelah ni ada balai polis .. nak akak hantar pergi balai polis ke?" Budak tu dan dan meraung kat situ.. Siyes lawak gak..

Panggilan Lucah pon ader.. sengal tol.. Memula rasa eeyaakkks .. sangat geli . Tension pon ada.. Diaorang ni pantang kalo pempuan yg angkat phone. Mula la meroyan x tentu pasal.. Mula2 terkedu gak bila saya angkat phone .. dia boleh tanya camni "nak r***n x?" & mcm2 la ayat2 lucah lg la.. Speechless.. !! Nak maki balik pon x guna ya kwn2.. Org mcm ni x makan maki... Kalau no phone dia ada appear kt telepon.. Saya tanya balik .. "Ni no 0123456789 ke?" .. ada tu terus letak je phone.. Takut la pulak.. ko ajak je pandai.. Kalau jenis x makan saman tu senang ye kwn2.. Kita bagi dengar lagu.. Hahaha..

Actually kt phone tu ada button bagi cust dgr lagu atau mode silent. Mode silent ni sebenarnya cust x dengar kita cakap apa.. Tp, kita boleh dengar dia cakap pe.. Hahaha.. Ni yg paling2 best..
Ada CSR sengal leh men2 kutuk2 cust secara terangan2 tanpa cust dengar.. mmg lawak sgt2~~

ok.. situasi nye camni..

CSR : Order Encik?
Cust : Err.. tahu x pizza baru tu apa nama nye ?
CSR : (bila dah ter err .. err.. tekan button silent) Ko makan je tahu.. nama pon x tahu..!!
(release button silent) Pizza baru kami bla bla bla

haha .. padan muka :p

Pernah gak semput den ni ha mengambil order.. Panggilan x putus2 masuk... Hari yg biasa nya busy bila Public Holiday, weekend & hari jumaat. Ada sekali tu bertalu2 panggilan masuk. Hingga x sempat nak tekan button end call, panggilan lain masuk.. tertekan jiwa rage.. Nak pergi toilet pon x leh... Busy sungguh!!

Saya kerja kt situ x lama.. Dalam 6 bulan camtu. Sebab utama ialah x larat ngan jadual keje nya.. Public holiday, Weekend kene kerja. Cuti 1 hari. Ada duty roster tp x leh pilih bila masa kita nak keje.. Exec yg buat. Dah le tak de toleransi.. kenkadang kena keje dari 9.00 pg ke 10.00mlm.. adoi letih mak yong nih.. Gaji dah la ciput... patut bg bnyk sket sesuai ngan keje yg pressure nih..

Ada 6 orang lagi sekali ngan saya kerja tetap kt situ. Yang lain part time.. Sebelum saya berenti, diorang dah berenti dulu.. Kiranya saya orang terakhir dlm batch saya berenti.. Bila dah kurang orang taraf tetap.. Pizza Hut amek OKU pulak.. Hmm.. lg lah kesian kt diorang.. Kalau kena balik mlm2.. Yelahkan ada tu yg berkerusi roda. mlm2 amek teksi, Teksi pulak caj tambang letak kerusi roda kt boot. Memang kesian.

Dan... godek2 gambar.. ada gak gambar saya yg comel (sila jgn muntah hijau :p) masa kerja CSR kt Pizza Hut dulu... hohoho

Comel x mummy masa ngandung kn Abang??

Hahaha


11 comments:

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

pizza favorite anak akak nih

rynas said...

huhuhu..mcm2 karenah pelanggan. kalau saya sure nangis ni..hehhehe

maszmadi said...

huh... kn sabo jerk kan kalu kije tpt yg kn layan customer ni kan kan kan...

Adlina Husaini said...

kita memang selalu kagum dgn org2 yg kerja kat front line nih.. mesti sangat penyabar dan perlu pandai berlakon hihi

selalunya kalau ina order kan, ina akan tanya csr tu, u dah try ke taste tersebut? sedap tak? u nak suggest apa2 kat i? i takde idea tapi i tgh lapaq ni

hehehe..confirm csr tu maki i

Ju@Lucky^Mummy said...

CRAZYBEAUTIFUL88 : owhh... ye ke??.. selalu la order ye.. hik3

Ju@Lucky^Mummy said...

rynas : memula nanges.. pastu x der maknenye.. diam2 je pendam perasaan..

Ju@Lucky^Mummy said...

maszmadi : memang kena banyak2 sabarr..

Ju@Lucky^Mummy said...

Adlina Husaini : mesti sangat penyabar & kuat berlakon.. hahaha..

sangat betol tu..

itu kalo panjang sgt citer.. mmg kena maki da... lalala

Kauthar said...

suka baca entry ju ni..barulah faham ke'tension'an tugas CSR ni kan :D

Ju@Lucky^Mummy said...

Kauthar : mmg tension.. lagi2 kalo tersilap order ke apa ke..

satu hari mesti rasa x syok..

+akufobia+ said...

woaa.nak gak la rasa tension.haa.