Budak-budak bertuah

Tuesday, March 16, 2010

Abang Amir yg Cranky..

Malam tadi Abang buat perangai.. Ajak makan nasik macam biasa lah.. dia x nak.. Nak makan calci-yum.. Saya layan kan je lah.. Makan satu, pastu pau adik punya. Pastu saya offer lagi satu. Jadi 3 calci-yum mlm tadi. Lepas makan, pastu cuci2 kotoran & ganti baju abang & adik. Ok .. semua sekarang relex2. Kita tido..

Selepas satu episod berangin tahap fire ngan daddy... Abang mula la wat perangai terbaik nya.. main2 sambil membuli2 adik. That time saya mmg dah hangin dah.. Tetiba dia pergi memanjat TV. Pergh... mmg sgt2 marah!! dah la adik tercangok dpn TV. Kalau terbalik.. x ke haru... saya kasik satu das kat kaki dia. Piap!!

Apa lagi.. meraung la cari daddy. Daddy tu pulak.. kalau x bertapa dalam tandas tu x sah!! dah la lepak kt dlm tpt setan. Bagi makan kat jin pulak. Baik RM6.90 tu buat beli nasik ayam.. Ada pekdahnya.. lagi bagus beli insurans. Insurans 2 anak x sampai pun RM6.90 sehari cik Abang oii.. !! ooopppss merapu.. sila ke tajuk asal..

Lepas tu saya jumpa kawan saya Nida , jap kt bawah. Abang Amir memula nak ikut pastu x nak ikut. Saya amik barang tupperware yg kitorg main kutu dr Nida. Dah selesai.. macam biasalah.. budak dua org tu buat quality inspection. Pastu bermula la sessi tido menido~

Abang mula la nak macam2. Susu la.. bantal la.. dah bagi susu x mau minum. Dah bagi bantal, bantal x kena la. Terpusing2 sana sini. kacau Adik la. Semuanya x kena.. Mummy & daddy dah habis ikhtiar melayan dia.. merengek memanjang..

Last2 saya tadah tangan berdoa kuat2. "Bismillahirrahmannirrahim..Ya-Allah, Ya Tuhan ku.. jadi kan lah Tuah Amr Harith anak yang pandai, anak yang mendengar kata mummy & daddy, anak yang beriman & anak yang soleh.. Amin... " Masa tu Abang Amir dah diam je.. mata dah kuyu & lemah.
Saya doa lagi "Ya-Allah, Ya Tuhan ku.. semoga Tuah Amir Harith tido cepat malam nih..Amin!!" Abang Amir baring ngan mata kuyu.. X sampai 5 minit.. Lena~~

nota kaki : Saya memang membiasakan diri berdoa bersama2 anak2 sblm tido. Kalau x bercerita perkara yang baik2 . meningkatkan semangat. Ayat2 motivasi, ayat2 positif kepada mereka.Sebabnya, masa hendak tidur atau dlm keadaan tidur ayam, otak kanan sedang bekerja sedangkan otak kiri tidur. Fakta : Otak kanan sebenarnya lebih efektif berbanding otak kiri.

nota kaki 2 : Ingat le.. doa ibu itu sesungguhnya cepat je termakbul..

15 comments:

NARDtheNERD said...

wahh..calci-yum sampai 3..hehe..i dah besar ni pun mkn jugak lagii calci yum..hehheee~

mamalieyna said...

wah hebat! boleh la apply lepas ni..^_^

MamaCira said...

lucu jugak baca n3 ni..
hahaha..
aku siap imagine camana ko menadah tangan sambil berdoa
mesti tuah terkebil² tgk kan..
ha.. ambek ko tuah!
ekekekeke..

tapi lucu² pun berisi!
dapat lagi 1 ilmu untuk melayan karenah anak²..

betul..
doa ibu cepat je dimakbulkan..

tq for sharing~!

Ju@Lucky^Mummy said...

NARDtheNERD : hik3.. calci yum tu kenkadang mummy nye pon pau jugak .. huhu..

mamalieyna : bagus2.. sila praktikkan..

MamaCira : sebenar nye saya pun nak gelak jugak.. tp.. kutahan jebat! kang x tido pulak dia..
sharing is caring .. ;)

uncle said...

err uncle pun makan gak bende tu hahaha opss terpecah rahsia..

Ju@Lucky^Mummy said...

uncle : hee.. kantoi

Aujinz said...

yup..

masa terbaek untuk mendidik anak ialah masa dier separa tidur..

dah di praktikkan oleh para cendikiawan barat lama sudahh..

Ju@Lucky^Mummy said...

Aujinz : yes.. ransangan otak kanan.. kita selalu guna otak kiri. Nak bagi balance kena ransang selalu..

ApasH said...

salam..

betul tu bab doa ibu cepat termakbul. Saya pon tiap2 malam masa nk tidurkan Qaseh..mesti doa..x lama pastu sure dia tidur..

Ju@Lucky^Mummy said...

ApasH :
sama2 lah kita sentiasa berdoa utk kebaikan anak2 kita..
Amin~~

Sharinginfoz said...

memang betul pengaruh tv ni amat kuat.... kalau yang baik ok le tapi banyak yang tak baik kan....

cik EPAL said...

doa ibu sangat bekuasa :)

Ju@Lucky^Mummy said...

Sharinginfoz : er.. pengaruh TV?

Cik Epal : huhuhu.. cik Epal dtg belog saya?? Happynya saya!!
Memang doa ibu sgt berkuasa ..;)

alyyani said...

fuh, daat bayangkan betapa berasap nye u. husband pun berasap gak eh. heheh.. saba2.. :) suruh saba, kita ni tah bole saba ke tak?

Ju@Lucky^Mummy said...

alyyani : actually kesabaran tu dah nipis..senipis kulit bawang..kalo ikut hati dah lama da....