Budak-budak bertuah

Monday, March 29, 2010

Wanita Cantik vs Wanita Perasan Cantik

Saya tahu hari ini hari Isnin.. patut nye di buat entry2 yg ringan supaya monday blues tu x rasa sgt blues nya.. Tp.. ini belog saya.. saya punya suka la nak wat tajuk apa pun kan? ahaks!
Sblm tu .. saya berpengalaman hidup didunia selama 29 tahun.. jadi, mungkin sesetengah org rasa saya sudah matang.. dan ada yg rasa saya x matang langsung.. maka itu.. kalau salah tolonglah tunjukkan.. terima kasih..

Kenapa saya nak bercerita pasal cantik vs perasan cantik ni..?? Sebab di sini ada anak2 gadis (err sahih ke kegadisannya?) yg tahap2 gaban tak boleh blah. bukan x boleh blah sbb cantik.. tp, sebaliknya dowh!..

Cantik? perlu ke mekap tebal 14 inci baru di definasikan cantik? Kemas? perlu ke kasut bonia & Tudung Ariani ori untuk nampak kemas? Tapi .. kemas2 cantik2 pun tapi kalau hati.. tak boleh blah jugak perangai nya camane? Huuu.... complicated.. manusia sungguh complicated..

X tahulah apa nak kata.. kalau di tegur, kang melenting.. macam lah bagus sangat. Padahal.. nak kata tahap cantik tu.. tak de lah mana sangat.. x cantik tu.. x kisah la sangat.. tapi, di tempat keje.. badan berbau, selekeh, mulut pun berbau.. selipar iras2 selipar jepun camne?? korang rasa boleh blah x dia ni... serba salah x kita sbg kawan nak tegur dia, tp hakikatnya dia tak boleh ditegur.

Huh.. kalau perangai.. saya pun x tahu lah.. hari2 dok cerita keluar ngan mamat tu.. mamat ni.. satu kampung pun boleh dia keluar. Free je 24 jam. Yelah.. konfirm la ko keluar ngan mamat lain sepanjang masa.. sbb depa x tahan bau badan ko tu.. mana nak keluar ngan mamat sama tetiap hari.. Sungguhpun dah ada BF, saya sendiri tidak pasti apa fungsi BF nya.. sekadar drebar pegi balik keje..sungguh malang nasib BF nya.. dah la dpt GF x secantik mana.. perangai x boleh blah pulak tu.. kesian..

Tapi, kalau kita tengok pulak versi cantik, wangi, harum tp perangai nya.. hish.. x tahu lah nak kata.. kerja nya bertukar BF je.. agak2 korang ada rasa nak bagi penampar satu x kat dia?. Jawapan unggul beliau.. x serasi. x itu.. x ini.. a ah.. macam la tahap miss universe nak cari BF cam cari ikan kat pasar..

Wanita cantik & berperibadi mulia. Itu idaman setiap lelaki.. dan sebalik nya pulak? Camane? Oklah... mungkin ada yg x cantik.. tapi sangat berperibadi mulia pun menjadi idaman lelaki.. dan yg 2-2 x der kriteria tu? Sapa mau ?

Cantik... kecantikan tu bukanlah sekadar dari mata yang memandang, tapi dari hati yg tulus & ikhlas. Kecantikan tu pula.. subjektif, ianya juga boleh di ubah dari x cantik ke cantik. Bahkan perangai yg x baik pun boleh di perbaiki.. Ubahlah selagi ada masa.. esok2 diri sendiri yg rugi.

Sesungguhnya yg baik tu kita jadikan tauladan.. yang buruk tu jadikan sempadan..renung2kan.. & selamat beramal..

9 comments:

aLyNnZ said...

slm..brmcm2 ragam manusia didunia nie..nanti jemputlh amik beautiful blogger award..thanks

aLyNnZ said...

slm..brmcm2 ragam manusia didunia nie..nanti jemputlh amik beautiful blogger award..thanks

Ju@Lucky^Mummy said...

aLyNnZ : thanks ya .. :)

mamalieyna said...

gitula adat dunia..ada camtu, ada camni..huhu..

Ju@Lucky^Mummy said...

mamalieyna : ye lah kan mamalieyna, yg baik tu kita jadikan tauladan.. yg buruk tu jadikan lah sempadan ..

permata hati said...

heee nak tergelak plak entry ni.... kiranya saya ni tergolong dlm kategori apa ek... perasan cantik hahahahahahahahahahahahahaah.......... saya ni memamng kuat perasan pun heeee..yang penting kna jadi good girl, good daughter, good wife and good mom

Ju@Lucky^Mummy said...

permata hati : fakta : saya pun perasan cantik jugak.. huhuhuhuuu...!!!

permata hati said...

hahahahah tu la... kelakar la...

Nurul Firdaus said...

yess...org da tau da sape yang dimaksudkan oleh kak ju...gotcha!!